Ljudski resursi

Analiza: Najveći rast potražnje za stručnjake iz ljudskih potencijala

Potražnja za zaposlenicima je već mjesecima na rekordnoj razini i značajno je narasla u odnosu na stanje prije korona pandemije, a i broj nezaposlenih je relativno nizak s obzirom da je već pao ispod 117 tisuća osoba. Prema našem OVI indexu - mjera koja prati potražnju na tržištu rada, u travnju je potražnja za sva zanimanja bila 47% viša nego 2021. godine.

U Hrvatskoj je broj objavljenih novih slobodnih radnih mjesta za zanimanja iz ljudskih resursa u 1. kvartalu bio 85% viši nego u 2021. godini, 115% viši nego u 2020. godini i 190% viši nego u 2019. godini.

Podaci o objavljenim slobodnim radnim mjestima su prikupljeni s online oglasnih portala za posao i stranica karijera poslodavaca u Hrvatskoj za razdoblje izvještavanja.

S obzirom na veliku potražnju za radnom snagom, ljudski resursi u kompanijama imaju više posla nego ikada. Međutim, trenutno nema niti dovoljno stručnjaka koji bi trebali zapošljavati i organizirati procese unutar kompanije. Na nedostatak HR stručnjaka ukazuje i podatak da se vrlo često osobe zapošljavaju u ljudskim potencijalima, a da prije toga u tom području nisu radili.

Posljednjih 12 mjeseci najveći rast potražnje imala su zanimanja iz područja ljudskih resursa. Potražnja za stručnjake ljudskih potencijala se povećala za 125%. Za usporedbu sa zanimanjima iz IT sektora, potražnja se u tom području u posljednjih 12 mjeseci povećala za 79%. Kod zanimanja iz ljudskih resursa najveća je potražnja za specijalistima za ljudske potencijale, odnosno za HR generalistima, dakle osobama koje obavljaju općenito sve uloge, a najveći rast u potražnji vidimo u području recruitinga, HR business partnera i u employer brandingu. Ovi podaci ukazuju i da fokus kompanija nije samo na kratkoročnom zapošljavanju novih zaposlenika, nego kompanije počinju ljudskim potencijalima dodavati i važnu stratešku ulogu, gdje su IT kompanije u tome predvodnici.

Naravno, udio oglasa za posao za ljudske resurse je relativno malen u odnosu na druga zanimanja, međutim očekujemo da će kompanijama zapošljavanje stručnjaka za ljudske potencijale biti veliki fokus u narednim godinama. Tvrtke su počele shvaćati važnost zaposlenika i sve više traže ljude koji će kvalitetno upravljati ljudskim potencijalima. Kada se usporedi udio oglasa za ljudske resurse u odnosu na sve oglase, onda je on za sada manji od 0,5 posto, a primjerice u zemljama u kojima je tržište rada razvijenije, taj udio je iznad 3,0 posto.

Kompanije će se morati prilagoditi uvjetima tržišta rada tako što će ne samo trebati unaprijediti proces zapošljavanja, nego i organizaciju unutar kompanije, a za to će im u značajnoj mjeri trebati i stručnjaci za ljudske potencijale.

Nažalost, mnoge kompanije su zaustavile zapošljavanje tijekom pandemije, te su čak i prije pandemije premalo ulagali u svoje odjele ljudskih potencijala. To se na neki način kompanijama sada „vraća“, a moglo bi dovesti do toga da mnogi neće uspjeti zaposliti radnu snagu kako su planirali. Menadžeri ljudskih potencijala trenutno bi trebali imati važnu stratešku ulogu s obzirom na izazove koje zapošljavanje predstavlja, a u mnogim slučajevima čak ugrožava i poslovanje kompanija.

Zbog negativnih demografskih trendova, svake godine sve više osoba ide u mirovinu nego što ih se priključi tržištu rada. Taj će se jaz u narednim godinama samo povećati, što znači da će se i poteškoće kod zapošljavanja samo povećati. Takvi uvjeti ugrožavaju razvoj mnogih kompanija u Hrvatskoj, a kada niti nema dovoljno stručnjaka koji trebaju zaposliti druge osobe, onda bi trebalo biti svima jasno koliko je težak zadatak zapošljavati nove zaposlenike.

U zemljama koje imaju razvijenije tržište rada od Hrvatskog, stručnjaci za ljudske potencijale već su duže vrijeme među najtraženijim profilima, te je procjena da će tako i ostati još neko vrijeme, ponajprije zbog sve težeg pronalaska i zadržavanja zaposlenika različitih profila. Na tu temu se može pročitati odličan članak od Linkedina.

Pred stručnjacima ljudskih potencijala se nalaze brojni izazovi među kojima se ističe povećana složenost poslovanja, kod mnogih međunarodno okruženje i globalizacija, ubrzan razvoj tehnologije, razvoj specifičnih zanimanja i povećana mobilnost zaposlenika. Uz navedeno, njihov je posao izrazito interdisciplinaran te je nužno posjedovati znanja iz područja ekonomije i menadžmenta, psihologije, radnog prava i sociologije.

Bez obzira na sve tehnološke inovacije te umjetnu inteligenciju i strojeve, zaposlenici su i dalje jedan od najznačajnijih resursa svake tvrtke. I dok brojni predviđaju kako u poslovanju neće biti potrebe za ljudima i da će sve biti automatizirano, stvarnost pokazuje kako je važnost ljudskih resursa sve veća, a upravljanje njima postaje temeljnim interesom svake kompanije ili organizacije. Očekujemo da će u budućnosti, bez obzira na automatizaciju, zbog negativnih demografskih trendova u velikoj mjeri i dalje nedostajati kvalificirana radna snaga.


© 2024 Adorio - made withfor