Plaća Analitičar


Prosječna plaća

1.156 EUR

Medijan plaća

1.015 EUR

Prosječna mjesečna plaća za analitičara u Hrvatskoj je 1.156 EUR neto, dok je mjesečni medijan plaće 1.015 EUR neto. Raspon plaće za analitičara je u pravilu kod većine ispitanika između 929 EUR i 1.327 EUR. Procjena plaće se temelji na uzorku koji je prikupljen od 36 korisnika u proteklih 12 mjeseci.

Koliko je prema vama iznos od 1.156 EUR točan?

Koliko je prema vama iznos od 1.156 EUR točan?

točan Viša Niža
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Često postavljena pitanja

Prosječna plaća je izračunata koristeći podatke o plaćama od 36 analitičara koji su podijelili informacije o svojim plaćama. Važno je napomenuti da na prosječnu plaću mogu utjecati godine radnog iskustva, stručna sprema, obrazovanje, grad i ekstremne vrijednosti, kao što su vrlo visoke ili vrlo niske plaće. Za detaljnije informacije o plaći analitičara, koje obuhvaćaju faktore poput godina radnog iskustva, obrazovanja, županije i ostale parametre, možete koristiti naš besplatni upitnik za uspoređivanje plaće.

Medijan plaće je kao srednji broj u nizu plaća. Zamisli da imamo 9 osoba i svaki od njih zarađuje neku plaću. Ako bismo sve plaće posložili od najmanje do najveće, medijan je ona plaća koja se nalazi točno u sredini tog niza, dakle 5. plaća kad brojimo od najmanje prema najvećoj.

Na primjer, ako imamo ovih 9 plaća: 600 EUR, 700 EUR, 800 EUR, 900 EUR, 1.100 EUR, 1.200 EUR, 1.500 EUR, 2.700 EUR i 3.000 EUR, medijan plaće bio bi 1.100 EUR. To znači da polovica osoba zarađuje manje od 1.100 EUR, a druga polovina zarađuje više od 1.100 EUR.

Medijan plaće često se koristi kao mjera centralne tendencije pri analizi plaća, jer je manje osjetljiv na izuzetke ili ekstremne vrijednosti u usporedbi s aritmetičkom sredinom (prosječnom vrijednošću).

Dakle, medijan je vrijednost koja dijeli skup na dva jednaka dijela, tako da polovina analitičara ima plaće veće od 1.015 EUR neto, a druga polovina ima plaće manje od 1.015 EUR neto.

Korištenje medijana plaće može biti korisno kako bi se dobila bolja predodžba o tome kolika je "uobičajena" plaća u nekoj skupini ili populaciji, a osobito kada postoje velike varijacije u plaćama.

Ako si osoba koja voli rješavati kompleksne probleme, analizirati podatke i donositi informirane odluke, možda bi se trebao razmotriti karijeru analitičara. Analitičari su stručnjaci za obradu i interpretaciju podataka kako bi donijeli relevantne zaključke i preporuke. Njihov posao može varirati ovisno o industriji i sektoru u kojem rade. U poslovnom svijetu, analitičari rade na prikupljanju, analizi i interpretaciji podataka kako bi pomogli tvrtkama donositi bolje poslovne odluke. U zdravstvu, analitičari mogu analizirati medicinske podatke kako bi poboljšali pružanje zdravstvene skrbi. U financijama, financijski analitičari prate tržišta i daju investicijske savjete. Analitičari također rade u vladinim agencijama, istraživačkim institucijama, marketinškim agencijama i mnogim drugim sektorima.

Analitičar mora biti opremljen širokim spektrom vještina koje se odnose na analizu podataka, razumijevanje poslovnih procesa i komunikaciju rezultata.

Hard skills
 • Statistička analiza podataka
 • Razumijevanje softverskih alata za analizu podataka (npr. Excel, Python)
 • Vještine programiranja (ovisno o sektoru)
 • Duboko razumijevanje područja u kojem rade (npr. financije, zdravstvo, marketing)
 • Analiza trendova i prognoze
Soft skills
 • Analitičko razmišljanje
 • Kritičko razmišljanje
 • Komunikacijske vještine za prenošenje složenih analiza jednostavnoj publici
 • Timski rad (često surađuju s drugim stručnjacima)
 • Rješavanje problema
 • Organizacijske vještine

Za postati analitičarom, obično trebaš završiti fakultet s relevantnom disciplinom kao što su statistika, ekonomija, matematika, informatika ili srodno područje. Također, mnoge organizacije zahtijevaju napredne stupnjeve (magisterij ili doktorat) za naprednije analitičke pozicije.

Analitičari su sve više traženi u današnjem digitalnom svijetu gdje se generira velika količina podataka. Mogu raditi u raznim sektorima, a potreba za analitičarima kontinuirano raste. Moguće karijerne staze u analitičkom sektoru uključuju pozicije poput podatkovnih analitičara, poslovnih analitičara, financijskih analitičara, analitičara za upravljanje rizicima, istraživačkih analitičara i mnoge druge. Poznavanje alata za analizu podataka i programiranje postaje sve važnije, stoga se kontinuirano usavršavanje i obrazovanje preporučuju kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Analitičari često rade s velikim datasetima i primjenjuju napredne tehnike analize, što ih čini ključnim igračima u donošenju informiranih odluka i oblikovanju budućnosti organizacija i industrija.© 2024 Adorio - made withfor Croatia