Plaća Elektromehaničar


Prosječna plaća

922 EUR

Medijan plaća

929 EUR

Prosječna mjesečna plaća za elektromehaničara u Hrvatskoj je 922 EUR neto, dok je mjesečni medijan plaće 929 EUR neto. Raspon plaće za elektromehaničara je u pravilu kod većine ispitanika između 730 EUR i 1.062 EUR. Procjena plaće se temelji na uzorku koji je prikupljen od 39 korisnika u proteklih 12 mjeseci.

Koliko je prema vama iznos od 922 EUR točan?

Koliko je prema vama iznos od 922 EUR točan?

točan Viša Niža
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Često postavljena pitanja

Prosječna plaća je izračunata koristeći podatke o plaćama od 39 elektromehaničara koji su podijelili informacije o svojim plaćama. Važno je napomenuti da na prosječnu plaću mogu utjecati godine radnog iskustva, stručna sprema, obrazovanje, grad i ekstremne vrijednosti, kao što su vrlo visoke ili vrlo niske plaće. Za detaljnije informacije o plaći elektromehaničara, koje obuhvaćaju faktore poput godina radnog iskustva, obrazovanja, županije i ostale parametre, možete koristiti naš besplatni upitnik za uspoređivanje plaće.

Medijan plaće je kao srednji broj u nizu plaća. Zamisli da imamo 9 osoba i svaki od njih zarađuje neku plaću. Ako bismo sve plaće posložili od najmanje do najveće, medijan je ona plaća koja se nalazi točno u sredini tog niza, dakle 5. plaća kad brojimo od najmanje prema najvećoj.

Na primjer, ako imamo ovih 9 plaća: 600 EUR, 700 EUR, 800 EUR, 900 EUR, 1.100 EUR, 1.200 EUR, 1.500 EUR, 2.700 EUR i 3.000 EUR, medijan plaće bio bi 1.100 EUR. To znači da polovica osoba zarađuje manje od 1.100 EUR, a druga polovina zarađuje više od 1.100 EUR.

Medijan plaće često se koristi kao mjera centralne tendencije pri analizi plaća, jer je manje osjetljiv na izuzetke ili ekstremne vrijednosti u usporedbi s aritmetičkom sredinom (prosječnom vrijednošću).

Dakle, medijan je vrijednost koja dijeli skup na dva jednaka dijela, tako da polovina elektromehaničara ima plaće veće od 929 EUR neto, a druga polovina ima plaće manje od 929 EUR neto.

Korištenje medijana plaće može biti korisno kako bi se dobila bolja predodžba o tome kolika je "uobičajena" plaća u nekoj skupini ili populaciji, a osobito kada postoje velike varijacije u plaćama.

Ako ti je zanimljiva elektronika i mehanički sustavi te voliš rastavljati i popravljati uređaje i strojeve, elektromehaničarska karijera mogla bi biti savršena za tebe. Elektromehaničar je stručnjak za održavanje i popravak složenih elektromehaničkih sustava, uključujući različite vrste strojeva, alatnih uređaja, proizvodnih linija i slično.

lektromehaničar treba imati detaljno razumijevanje kako električni sustavi rade u kombinaciji s mehaničkim komponentama. Kontinuirano obrazovanje i prilagodba novim tehnologijama ključni su za uspjeh u ovom zanimanju.

Hard skills
  • Razumijevanje električnih krugova i komponenata
  • Rad s električnim alatima i mjernim instrumentima
  • Dijagnostika i popravak električnih i mehaničkih kvarova
  • Poznavanje automatiziranih sustava i upravljačkih ploča
  • Sposobnost čitanja tehničkih crteža i shema
Soft skills
  • Preciznost i pažljivost u radu
  • Rješavanje problema i analitičke vještine
  • Timski rad (često surađuju s inženjerima i tehničarima)
  • Organizacijske vještine za planiranje i praćenje radnih zadataka
  • Spremnost na učenje novih tehnologija i sustava

Za postati elektromehaničarom, obično je potrebno završiti srednju strukovnu školu s naglaskom na elektromehanici, elektrotehnici ili sličnom tehničkom području. Nakon toga, možeš razmotriti dodatne tečajeve ili programe usmjerene na elektromehaničke vještine.

Elektromehaničari igraju ključnu ulogu u održavanju i popravcima različitih industrijskih i komercijalnih sustava. Njihova budućnost je često stabilna jer će uvijek biti potrebe za stručnjacima koji mogu održavati i popravljati tehnološke sustave. Elektromehaničari mogu raditi u različitim industrijama, uključujući proizvodnju, energetiku, zrakoplovstvo, medicinsku opremu i još mnogo toga. Također, mogu se specijalizirati za određene vrste opreme ili industrija, što može otvoriti dodatne prilike za napredovanje u karijeri. Sa stalnim razvojem tehnologije i automatizacijom, elektromehaničari će biti sve traženiji kako bi održavali i popravljali složene strojeve i sustave. Obrazovanje i stručno usavršavanje igraju ključnu ulogu u uspješnoj karijeri elektromehaničara, jer ih održava konkurentnima i omogućava im praćenje tehnoloških promjena u svojoj industriji.© 2024 Adorio - made withfor Croatia