Plaća Stolar


Prosječna plaća

809 EUR

Medijan plaća

796 EUR

Prosječna mjesečna plaća za stolara u Hrvatskoj je 809 EUR neto, dok je mjesečni medijan plaće 796 EUR neto. Raspon plaće za stolara je u pravilu kod većine ispitanika između 640 EUR i 982 EUR. Procjena plaće se temelji na uzorku koji je prikupljen od 99 korisnika u proteklih 12 mjeseci.

Koliko je prema vama iznos od 809 EUR točan?

Koliko je prema vama iznos od 809 EUR točan?

točan Viša Niža
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Često postavljena pitanja

Prosječna plaća je izračunata koristeći podatke o plaćama od 99 stolara koji su podijelili informacije o svojim plaćama. Važno je napomenuti da na prosječnu plaću mogu utjecati godine radnog iskustva, stručna sprema, obrazovanje, grad i ekstremne vrijednosti, kao što su vrlo visoke ili vrlo niske plaće. Za detaljnije informacije o plaći stolara, koje obuhvaćaju faktore poput godina radnog iskustva, obrazovanja, županije i ostale parametre, možete koristiti naš besplatni upitnik za uspoređivanje plaće.

Medijan plaće je kao srednji broj u nizu plaća. Zamisli da imamo 9 osoba i svaki od njih zarađuje neku plaću. Ako bismo sve plaće posložili od najmanje do najveće, medijan je ona plaća koja se nalazi točno u sredini tog niza, dakle 5. plaća kad brojimo od najmanje prema najvećoj.

Na primjer, ako imamo ovih 9 plaća: 600 EUR, 700 EUR, 800 EUR, 900 EUR, 1.100 EUR, 1.200 EUR, 1.500 EUR, 2.700 EUR i 3.000 EUR, medijan plaće bio bi 1.100 EUR. To znači da polovica osoba zarađuje manje od 1.100 EUR, a druga polovina zarađuje više od 1.100 EUR.

Medijan plaće često se koristi kao mjera centralne tendencije pri analizi plaća, jer je manje osjetljiv na izuzetke ili ekstremne vrijednosti u usporedbi s aritmetičkom sredinom (prosječnom vrijednošću).

Dakle, medijan je vrijednost koja dijeli skup na dva jednaka dijela, tako da polovina stolara ima plaće veće od 796 EUR neto, a druga polovina ima plaće manje od 796 EUR neto.

Korištenje medijana plaće može biti korisno kako bi se dobila bolja predodžba o tome kolika je "uobičajena" plaća u nekoj skupini ili populaciji, a osobito kada postoje velike varijacije u plaćama.

Piljevina leti svuda oko tebe, miris laka i osjećaj grubog drveta. Nakon nekog vremena, stol se napokon nalazi pred tobom. Ukoliko tražiš posao gdje svoj posao ne vidiš samo na papiru, nego ga možeš vidjeti i opipati, zanimanje stolara moglo bi biti za tebe. Od ugradbenih ormara, neobičnih stolica, polica ili stolova, stolari će se pobrinuti za sve vrste namještaja, te se ne ustručavaš, niti teških zamisli svojih kupaca. Često ćeš biti pozvan izravno u dom ili tvrtku svog kupca kako bi poslušao želje i ideje, nakon čega ćeš izraditi jedan ili više dizajna, te ih predstaviti. Ukoliko se jedan od dizajna svidi tvojem kupcu, proizvesti ćeš proizvod, te ukoliko je potrebno, montirati ga na licu mjesta. Ukoliko radiš za neku stolarsku radnju, koja ima izlog, moguće je da nešto izradiš prema svojim željama, te to onda staviš na prodaju. Osim proizvodnje novih proizvoda, obnavljaš i stari namještaj i stepenice ili popravljaš razbijene prozore i vrata.

Da bi tvoji radovi bili visoke kvalitete, trebao bi znati više nego samo zakucati čavao u drvo. Kao stolar moraš poznavati različite materijale, te znati koja vrsta drva je prikladna za što, jer obično se koristi različito drvo za stepenicu ili neku stolicu. Potrebno je naučiti pravilno rukovati s alatima. Također ćeš morati znati, kako raditi s kojim drvetom, treba li ga prvo nauljiti ili samo šlajfati. Obzirom na razvoj tehnologije, trebaš znati upravljati računalnim programima, koji će ti pomoći napraviti skice i izračune. Ukoliko postaneš samozaposlen, biti će ti potrebno i komercijalno znanje, obzirom da ćeš morati raditi prodaju, voditi računa o računima i logistici. Ponekada ovo zanimanje zahtjeva i tvoju fizičku snagu, pa bi bilo dobro da si u dobroj fizičkoj spremi i vješt s rukama. Jedna od prednosti, je također prostorna imaginacija, koja će ti olakšati tvoj rad. Kao i svi ostali davatelji usluga, ovisiš o klijentima. Tako da i za tebe vrijedi poslovica "kupac je kralj". Kupci su tvoja najveća reklama, jer će te oni, ukoliko su zadovoljni tvojim poslom, preporučiti dalje.

Hard skills
 • Rukovanje CNC programima
 • Znanje o materijalima, posebno drvo
 • Znanje u rukovanju alatima i strojevima
 • Komercijalno znanje
 • Zanatske vještine
Soft skills
 • Dobra fizička sprema
 • Uslužnost prema kupcu
 • Organizacijske vještine
 • Nezavisnost
 • Prostorna imaginacija
 • Kreativnost
 • Vješte ruke
 • Dobra motorika

Stolari obično prolaze kroz obuku ili naukovanje kako bi stekli vještine obrade drva i izrade namještaja.

Dobri radnici u zanatima su uvijek traženi, zbog čega bi tvoja karijera kao stolara mogla biti vrlo pozitivna. Osim mogućnosti zapošljavanja u stolarskim radnjama, postoji i mogućnost zapošljavanja u industriji, no zbog sve veće automatizacije se tamo broj zaposlenih sve više smanjuje. Iako su u ovoj industriji pretežito zaposleni muškarci, sve je veći broj žena, jer su moderni strojevi značajno smanjili fizički pritisak na ovaj posao. Možeš postati i samozaposlen, te u svoj radionici oblikovati sljedeću generaciju stolara, tako što ćeš im prenositi svoje znanje, tehnike, trikove i radnu etiku.© 2023 Adorio - made withfor Croatia