STROJNO UČENJE

Intervju: Što je strojno učenje i hoće li zamijeniti neka sadašnja zanimanja?

Sve češće u medijima možemo čitati o umjetnoj inteligenciji i njezinoj ulozi u budućnosti. Strojno učenje, čini granu umjetne inteligencije koja pomoću algoritama i prikupljenih podataka pronalazi uzorke na temelju kojih zatim može samostalno donositi neke odluke. O samoj ulozi strojnog učenja, razgovarali smo sa Josipom Džajom, koji u tvrtki A1 radi na poziciji Senior Machine Learning Specialist, Data and AI Centar of Excellence

"Uloga strojnog učenja je kreirati modele koji će automatizirati ili ubrzati procese, predvidjeti buduće trendove, otkriti neke nove dosad nepoznate uzorke i još mnogo toga. Radi lakšeg shvaćanja strojnog učenja uzmimo za primjer situaciju u kojoj moramo na temelju fotografije razlikovati pse od mačaka. Da bi tu zadaću odradili pomoću strojnog učenja potrebno je kreirati model koji će biti istreniran na fotografijama pasa i mačaka podijeljenih u dvije kategorije."

A1 strojno učenje koristi u raznim područjima. Najširu primjenu dosad su ostvarili u obradi prirodnog jezika, ali rade i na drugim temama poput detekcije anomalija i preporučitelja.

"Razlozi zbog kojih implementiramo rješenja bazirana na strojnom učenju u naše poslovanje mogu biti automatizacija/ubrzanje procesa, povećanje razine sigurnosti, poboljšanje korisničkog iskustva."

Josip smatra da je područje strojnog učenja puno potencijala.

"Rekao bih da smo globalno još u nekoj eksperimentalnoj fazi gdje tu i tamo ispliva neko rješenje koje je spremno za uporabu. Potrebno je vrijeme za istraživanje, razvoj i prihvaćanje, ali smatram da će se s godinama sve više i više naši životi ispreplitati sa situacijama u kojima će strojno učenje biti sastavni dio."

OpenAI razvio je nekoliko programa koristeći „strojno učenje“ poput ChatGPT, DALLE 2, Whisper te se tada potaknula diskusija da će neki programi u potpunosti moći zamijeniti čovjeka.

"Svaki izum u ljudskoj povijesti koji čovjeku olakšava život pronašao je svoju primjenu, a potencijalno i u potpunosti zamijenio čovjeka. Banalan primjer, gdje bismo došli da iako je kotač otkriven da ga nismo primijenili u svakodnevnoj uporabi? Jednako tako i ova spomenuta rješenja imaju potencijal da budu korisni svakome od nas. Potrebno je pronaći nišu u kojoj će stvarno biti od koristi i potrebno je stvoriti okruženje u kojemu će čovjek koristiti te alate bez nekog neprirodnog osjećaja, jednako tome kako normalno koristimo internetske tražilice, mobilne aplikacije ili bilo što drugo. Sigurno će se neka zanimanja u potpunosti zamijeniti rješenjima strojnog učenja, jednako tako sigurno će nastati neka nova zanimanja i to je prirodni tijek napretka čovječanstva. "

Smatra da će IT industrija definitivno najviše profitirati od razvoja strojnog učenja jer je ona industrija iz koje strojno učenje proizlazi i koja ga razvija. Prodiranjem u bilo koju granu industrije znači prožimanje IT-ja s tom industrijom što samo dodatno povećava važnost samog IT-ja.

"Ako zanemarimo tu granu, mislim da ćemo kao ljudi najviše profitirati na području medicine gdje ćemo izvući najviše koristi po naše zdravlje i životni vijek."

Svoj radni život Josip je započeo u odjelu poslovne inteligencije i skladišta podataka čije se poslovanje uvijek vrti oko podataka i to velikih količina podataka. Zadaci kojima se tada bavio bili su analiza podataka i izrada izvještaja iz istih.

"Nastankom novog odjela koji je proizišao iz prethodnog, a koji se bavi razvojem ML modela, dobio sam priliku postati dijelom tog odjela i time nadograditi svoje znanje u potpuno novog području. Odlučio sam se krenuti u tom smjeru jer nudi široki spektar znanja i tehnologija koje je moguće istraživati te smatram kako je ovo zanimanje budućnosti koje će donijeti pozitivne promjene u naše živote."

Svako zanimanje ima neke određene osobine u kojima bi trebao biti dobar, ukoliko želiš kvalitetno obavljati svoj posao i rasti. Za Machine Learning Engineera, Josip smatra da bi morao imati dobru tehničku podlogu što se u osobinama može odraziti u snažnoj volji ka programiranju, matematici, ponajprije statistici. Potrebne su kreativnost i intuicija kako bi se iz podataka s kojima se raspolaže kreirao koristan proizvod.

"Također je potrebno biti koncizan u komunikaciji kako bi se sa svim uključenim stranama moglo definirati što je moguće napraviti, a što ne, kako bi se postavila očekivanja od krajnjeg proizvoda i kako bi se jasno definirao sami proizvod."

Programski jezik kojeg koristi za razvijanje je Python i unutar njega koristi libraryje potrebne za razvoj rješenja baziranih na strojnom učenju.

"To su uglavnom pandas, numpy, scikit, PyTorch i slični. Osim toga za razvoj cjelovitih rješenja potrebna su i druga znanja poput Dockera, SQLa, Gita, Openshifta, Azurea, vizualizacijskih alata…"

Konstantna edukacija i istraživanje u ovom području su apsolutno potrebni jer konstantno izlaze novi algoritmi, nova rješenja, potencijalno bolja od prethodnih.

"Što se edukacije tiče sve ovisi o razini znanja onoga tko se želi educirati i područja u kojemu se želi educirati. Oni koji već jesu u ovoj branši sigurno znaju gdje i što bi voljeli naučiti, a za nekoga tko bi se htio tek početi baviti ovim područjem preporučam platforme poput Coursera-e, DataCamp-a ili Udemy-ja gdje mogu izabrati tečajeve na ovu temu, a sukladno njihovoj razini znanja."

Projekti na kojima radi u tvrtki A1 su svakojaki.

"Iz područja obrade prirodnog jezika bih istaknuo naše chatbote i bazu znanja, a u tom području razvijamo i razne klasifikatore. Osim toga razvijamo rješenja na područjima detekcije anomalija, preporučitelja, obrade fotografija/dokumenata, forecasting-a. Posebno sam ponosan na bazu znanja koju smo razvili prvotno za naše interne potrebe, a koja se svakodnevno koristi kao pomoćni alat mnogih kolega."

U kompaniji imaju na raspolaganju različite online platforme za učenje koje im omogućuju da proširuju svoje tehničke i soft vještine.

"Za područje podataka i umjetne inteligencije definiran je Learning path koji predlaže konkretne korake i edukacije za razvoj od osnova analitike do naprednih znanja AI inženjera. Na raspolaganju imamo i organizirane tečajeve koji omogućuju razvoj soft vještina te mogućnost pohađanja konferencija na kojoj imamo priliku učiti od drugih kompanija" 

Uz razne edukacije, A1 nudi i benefite kojima mu kompanija daje do znanja da vidi njegov doprinos i pokazuje da cijeni ono što radi za nju.

"Od benefita bih istaknuo bonuse temeljene na mojim performansama i slanje na tech konferencije."


© 2023 Adorio - made withfor Croatia