PRIJAVE ZA POSAO

13 mogućih razloga zbog čega vas još nitko nije zaposlio

Traženje posla je teško. Pogotovo ako dugo traje… učiniti će vam se da postaje sve gore i taj cijeli proces može biti tako obeshrabrujući ☹ Ali umjesto da odustanete od potrage za poslom ili nastavite tražiti posao na vaš već uobičajeni način, možda ćete imati korist od toga da razmislite zašto ne postižete željene rezultate. Koji je pravi razlog zbog kojeg vas nitko nije zaposlio? Uočavanje problema će vam dugoročno pomoći da uštedite na vremenu kod potrage za poslom.

Odbijenice su jedan neizbježni dio kod potrage za poslom. Nije uvijek jasno zbog čega niste uspjeli dobiti posao, iako smatrate da savršeno odgovora vašem radnom iskustvu i vještinama.

Vaše odbijenice ćete u ovom trenutku možda početi racionalizirati okrivljujući vanjske utjecaje:

„Trenutno tržište rada je loše.“

„Trenutno nema puno otvorenih natječaja za moj posao.“

„Previše je konkurencije za moje zanimanje.“

Istina je ipak da se netko zaposlio na tom radnom mjestu, međutim to niste vi. Čak i da na tržištu rada nema dovoljno posla, vrlo je vjerojatno da vi nešto krivo radite ukoliko se ne možete zaposliti.

Trebate znati zbog čega vas nisu zaposlili. Ukoliko znate zašto vas poslodavac nije zaposlio, onda to znanje možete iskoristiti kako biste se bolje pripremili za sljedeći razgovor za posao.

Trebate poznavati moguće razloge zbog kojih ne možete napredovati kod procesa zapošljavanja. Kada shvatite u kojim područjima se možete popraviti, možete nešto poduzeti kako biste postali atraktivniji kandidat i impresionirali menadžere za zapošljavanje.

Evo nekih grešaka koje možda radite:

1. Vaš životopis nije prilagođen oglasu za posao

Ako ste poslali cijeli niz prijava za posao, a od većine niste dobili povratnu informaciju, vjerojatni je razlog što šaljete isti općeniti životopis (i motivacijsko pismo) koji niste prilagodili radnom mjestu na koje se prijavljujete.

Poslodavci traže osobu koja odgovara opisu iz oglasa za posao, i s obzirom da primaju stotine prijava od kandidata za pojedine natječaje, oni si vjerojatno neće napraviti dodatnog posla i sve osobe pozvati na razgovor za posao kako bi provjerili je li osobe odgovaraju onome što traže od kandidata.

Trebate prilagoditi vaš životopis i motivacijsko pismo kako bi svaka osoba koja ih čita bila sigurna da ste primjeren kandidat. To znači da trebate razumjeti koje radno iskustvo i vještine poslodavac traži od kandidata. Ne morate prilagoditi životopis i motivacijsko pismo baš za svaku prijavu, ali biste u najmanju ruku trebali prilagoditi vašu prijavu prema vrsta posla. Na primjer, možda imate životopis i motivacijsko pismo za prodajnog predstavnika i drugačiji životopis i motivacijsko pismo za analitičara u marketingu.

2. Vaš životopis nije prilagođen ATS-u

Ako se prijavljujte putem ATS-a, onda se držite nekog jednostavnijeg dizajna životopisa, jer bi njihov program mogao vaše informacije krivo „pročitati“.

Kako biste bili sigurni da će ATS sustavi (automatizirani sustavi za praćenje kandidata koji će „pročitati“ vaš životopis prije bilo koje osobe iz ljudskih resursa) iz vašeg životopisa prepoznati da ste prikladan kandidat, svakako trebate upotrijebiti ključne riječi i izraze iz oglasa za posao na koji se prijavljujte. Ako je relevantno, također možete ukratko objasniti kako ste stekli određene vještine i na koji način su bile korisne na prethodnom radnom mjestu.

Vaša prijava je možda zarobljena u nekom ATS sustavu za praćenje kandidata, a da ga niti jedna osoba nije pročitala.

Ako se prijavljujete za poslove putem online aplikacija, vaš životopis će se vjerojatno poslati putem ATS-a. To je računalni program koji skenira prijave, prati kandidate i općenito pomaže osobama koje zapošljavaju kod upravljanja toga procesa. Takvi sustavi se mogu koristiti i za pretraživanje životopisa koji sadrže ključne riječi koje su relevantne za određeni posao.

Da… vaš životopis bi se vizualno trebao malo izdvojiti od drugih životopisa, ali nemojte koristiti previše otkačeni dizajn te pretjerivati s slikama, grafikama ili ikonicama, pogotovo ako se prijavljujete za posao kod neke više staromodne kompanije. Ako se prijavljujte putem ATS-a, onda se držite nekog jednostavnijeg dizajna životopisa, jer bi njihov program mogao vaše informacije krivo „pročitati“. ATS programe za obradu životopisa koristi sve više hrvatskih kompanija.

Također koristite odlomke s nazivima poput „Radno iskustvo“, „Vještine“, „Obrazovanje“ itd.


3. Ne prijavljujete se na dovoljno oglasa za posao

U redu je ukoliko ste izbirljivi s vašim novim poslom i kompanijom za koju želite raditi. Međutim, ako se samo povremeno prijavljujte na natječaje, trebate shvatiti da će vaša potraga za poslom jednostavno duže potrajati.

Ukoliko ne možete odmah dobiti vaš posao iz snova, možda biste trebali biti otvoreniji prema pozicijama koje će biti odskočna daska za vaš posao koji želite u budućnosti raditi. Na primjer, možete se prijaviti na posao koji vam može pomoći da steknete vještine koje će vam trebati kod zapošljavanja na vašem poslu iz snova.

4. Prijavljujte se na krivi posao

Pročitajte još jednom oglas za posao i zapitajte se je li imate vještine koje su potrebne za obavljanje posla ili da ih u najboljem slučaju možete brzo naučiti. Trebate provjeriti (ili možda sami sebi priznati) jeste li uopće dovoljno kvalificirani za radno mjesto na koje se prijavljujte.

Inače… kada tražimo posao, možemo jako dobro procijeniti je li već imamo potrebno radno iskustvo i vještine za poziciju. Međutim, manje smo dobri u tome kada trebamo odrediti jesmo li prekvalificirani. Poslodavci očito neće zaposliti osobu koja nema potrebne vještine i sposobnosti za obavljanje posla, ali se također ustručavaju zaposliti osobu koja ima ogromno radno iskustvo, a prijavljuje se za radno mjesto koje je za početnike. Kako će vas dugoročno zadržati, ako ste prekvalificirani za posao? Hoće li vama taj posao uopće biti izazovan? Vjerojatno ćete napustiti posao čim pronađete nešto što više odgovara vašim kvalifikacijama. Posljednju stvar koju kompanija želi je ponovno traženje zaposlenika nakon što vam postane dosadno (ili pronađete nešto bolje) i date otkaz.

Iz toga razloge trebate se prijaviti na posao koji odgovora vašem radnom iskustvu i radnom mjestu na koje se prijavljujte.

5. Niste drugima rekli da tražite posao

Vjerojatno već znate da biste trebali “networkati“ kada tražite posao.

Ono što je manje očito je da biste trebali obavijestiti druge da tražite novi posao, pa čak i onima koji vam možda na prvi pogled i ne mogu pomoći kod traženja posla. Razgovarajte s drugima o vašoj potrazi za poslom na događanjima koja nisu poslovna.

6. Niste se pripremili za uobičajena pitanja koja se postavljaju kod razgovora za posao

Stvarno biste se trebali pripremit za vaš intervju s poslodavcem. Trebali biste provjeriti koja su najčešća pitanja koja se postavljaju kod razgovora za posao i vježbati kako na njih odgovoriti. Također pokušajte naglas odgovarati na pitanja, dakle ne samo u vašoj glavi. Ukoliko možete, pitajte prijatelja ako može s vama vježbati razgovor za posao i onda vam dati povratnu informaciju na vaše odgovore.

Ne trebate naštrebati vaše odgovore… ne želite zvučati poput robota. Osim toga, vaši se odgovori mogu promijeniti ovisno o kompaniji ili radnom mjestu. Stoga vježbajte naglas vaše odgovore kada ste pozvani na intervju s novom tvrtkom.

Trebate se za svaki intervju posebno pripremiti, a ne samo općenito za intervjue.

Nemojte zaboraviti na osnovne komunikacijske vještine i da trebate aktivno slušati, gledati sugovornika u oči i paziti na vaš govor tijela.

7. Ne znate dovoljno o kompaniji

Istražite proizvode i usluge kompanije. Poslodavac želi razumjeti je li vi imate namjeru dugoročno raditi za njihovu kompaniju i koliko ćete biti zadovoljni s radnim mjestom koje vam nude. Vi trebate poslodavca uvjeriti da želite raditi u kompaniji ili industriji poput njihove. Stoga pripazite… da što više znate i o njihovoj korporativnoj kulturi kako biste što bolje mogli odgovoriti na njihova pitanja.8. Niste dobro objasnili zašto želite raditi na poziciji

Na razgovoru za posao trebate objasniti zašto pozicija na koju se prijavljujte ima smisla kao sljedeći korak u vašoj karijeri. Drugim riječima, trebate objasniti kako se ovaj posao uklapa u priču o vašem profesionalnom razvoju.

9. Previše želite taj posao

Poželjno je ako ste uzbuđeni zbog nove prilike, ali potpuno druga stvar ako ste pretjerali s uzbuđenjem. Takvo ponašanje može biti upozorenje osobi koja vodi intervju.

Naravno… trebate pokazati zanimanje za kompaniju tako što dokažete da razumijete čime se bave. Međutim, nemojte doći sat vremena prije na intervju, pa čekati nervozno u predvorju. Između ostalog nemojte zvati svaki dan kako biste provjerili ima li novosti u vezi pozicije za koju ste te prijavili.

Ako ostavljate dojam kao da će vam poslodavac učiniti veliku uslugu s time što će vas zaposliti, vjerojatno će zaposliti nekoga tko je manje očajan od vas.

10. Ne pokazujete da vas pozicija ne zanima

Ukoliko se prijavljujete na pozicije koje vas zapravo i ne zanimaju, nemojte biti iznenađeni ako to osobe koje vas intervjuiraju i primijete. Poslodavci znaju da se sve može naučiti, ali će biti puno teže ukoliko ne postoji strast.

11. Previše ste negativni

Općenito menadžeri vole zaposliti osobe koje se u pozitivne i ne vide uvijek najgore u svemu. To je ljudska priroda… ne želimo raditi s nekime tko je pretjerano negativan.

Ovo privilo se najviše odnosi na pitanja u vezi prethodnih poslodavaca. Nemojte vrijeđati bivšeg poslodavca, šefa ili kolege, pa čak iako je njihovo ponašanje bilo grozno.

12. Imate prevelika očekivanja

Važno je biti prilagodljiv s očekivanjima u vezi plaće i pogodnosti. Odlazak na intervju s popisom zahtjeva o kojima se s vama ne može pregovarati može biti upozorenje za poslodavce. Napravite popis s pogodnostima koje su vam potrebne, zatim napravite popis s željama koje bi bile idealne, ali o kojima se može pregovarati. Ostavit ćete pozitivan dojam ako na razgovoru objasnite koje se vaše potrebe i dodatno možete pokazati da se možete prilagoditi.

13. Ne znate se prodati

Ako ne znate jasno objasniti koje su vaše vještine, znanje i sposobnosti, onda ste vi jedini krivac ukoliko ne dobijete posao.

Tanka je granica između arogancije i samopouzdanja, a ne smijete se niti podcijeniti.

Podijeli:

Još savjeta

Treba li na poslu razgovarati o politici?

U modernom radnom okruženju, gdje se kultura otvorenosti i slobodnog izražavanja često potiče, tema politike neizbježno pronađe svoj put do uredskih stolova i pauza za kavu. No, je li razgovaranje o politici na poslu prihvatljivo? Kako se može pristupiti ovoj osjetljivoj temi bez izazivanja napetosti među kolegama?

Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi... Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?

Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Životopisi se mogu isticati svojim vizualnim i sadržajnim dijelom. Prilagodi ga svakom novom oglasu na koji se javljaš.

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Opterećivanje velikim brojem aktivnosti u našem danu nije jedini način na koji izbjegavamo suočiti se s "pravom istinom", bježeći od onih stvari koje nas istinski more.

Četiri savjeta kako izgraditi svoj identitet na LinkedIn-u

Profil na LinkedIn-u zahtijeva više angažmana i osmišljenu strategiju nego ti se to možda na prvu čini.

Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora?

S unapređenjem neophodno dolaze novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi.


© 2024 Adorio - made within Croatia