Account Manager

Posao Account Manager

Što radi Account Manager?

Voliš biti u kontaktu s ljudima, te voditi brigu o njima? Već kao dijete, volio si predlagati i donositi odluke kojima si pomagao drugima? Kao Account Manager, često te nazivaju kontakt osobom, i to s potpunim pravom, jer si osoba koja stoji između djelatnika tvoje tvrtke i klijenta s druge strane. Vodiš brigu o klijentu te moraš znati reagirati na situacije kada hvali, kritizira ili nešto zahtjeva od tvoje tvrtke. Povratnu informaciju onda prosljeđuješ svojim kolegama, koji su zaduženi za taj dio. Nisi samo zadužen za postojeće klijente, nego moraš pronaći i nove. Moraš im prezentirati proizvode i vodite pregovore oko cijene. Ali to se ne događa samo od sebe. Da bi došao do tog dijela, moraš prvo pronaći nove kontakte, analizirati njihove potrebe i odrediti način pristupa prema njima, jer nisu svi klijenti isti. Tu je važno pronaći ravnotežu između interesa svoje tvrtke i interesa klijenta.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski, engleski, ekonomija

Potrebne vještine Account Managera

Vođenje klijenata i stjecanje novih, nije tako lako kao što zvuči. Zadovoljiti sve strane, te da klijent uvijek bude vjeran tvom poduzeću, zahtijeva stručnost i osjećaj za trenutak. Moraš imati znanje prodajnih i društvenih vještina, te bi trebao biti upoznat s upravljanjem odnosa s kupcima (Customer-Relationship-Management). CRM možeš koristiti kao strategiju koja obuhvaća sve interaktivne procese s klijentima, od planiranja, kontrole do implementacije. Tvoje analize i informacije koje tvrtke dobivaju također su vrlo povjerljive. Da bi posao bio uspješan, trebao bi biti dobro organiziran, jer samo tako možeš pratiti brojne klijente i svoje prodajno područje. Što je tvoja tvrtka veća, to je i više Account Managera, te svatko dobije svoje područje, te se brine o svojim klijentima, kako sami sebi ne bi bili konkurencija.

Hard skills

  • Poznavanje rada na računalu
  • Prodajne vještine
  • Engleski jezik
  • Korištenje CRM sustava

Soft skills

  • Prodajni talent
  • Strpljivost i otpornost na stres
  • Organizacijske vještine
  • Komunikacijske vještine

Kakva je budućnost Account Managera?

Account Managera ćeš najčešće pronaći u uslužnim djelatnostima, gdje kroz svoje akvizicije i brizi o postojećim klijentima, pridonosi u povećanju obujma posla. Da bi to učinio, često ćeš se voziti direktno do klijenta ili ga nazvati telefonom. Konkurencija u toj branši je velika, ali zato zanimljiva i puna novih zadataka. Da bi bio uspješan, moraš znati zadržati svoje klijente, jer su oni ključ tvog poslovanja. Društvene mreže kao što su LinkedIn ti tu mogu jako pomoći. Svoju budućnost imaš u vlastitim rukama, jer što su ti brojke veće, dižeš i svoju vrijednost. S vremenom ćeš voditi brigu o većim i važnijim klijentima. Važno je da uvijek pronađeš prave riječi za svoje klijente, te ih zadržiš u dobrom raspoloženju, čak i kada cijene porastu ili proizvod kasni.


© 2021 Adorio - made within Croatia