Biolog

Posao biolog

Što radi biolog?

Oduševljen si životinjama i biljkama, te dok šetaš šumom, možeš navesti svaku biljku kraj koje prođeš? Nisi gadljiva osoba, te si možeš zamisliti, cijeli dan raditi s voćnim mušicama, miševima, te drugim modelnim organizmima? Osim toga vrlo si precizan, brzo pamtiš puno informacija, te si oduševljen sa svime što ima veze sa prirodom? Tada možeš postati dobar biolog. Posao biologa je teško sažeti, jer biolozi imaju toliko različitih mogućih puteva u karijeri. Zaposleni su u farmaceutskim tvrtaka, sveučilištima, istraživačkim institutima, bolnicama i u privatnom sektoru. Oni rade s pipetama i Erlenmeyerovim tikvicama u laboratoriju ili s dalekozorom na otvorenom. Neki se biolozi bave provođenjem istraživanja kojim bi unaprijedili znanja i spoznaje o strukturi i funkciji živih organizama. Kako bi otkrili složene međuodnose u ekosustavu, oni provode mnoga terenska i laboratorijska ispitivanja i pokuse. Možeš se i usredotočiti na istraživanja usmjerena na razvoj novih farmakoloških sredstava, očuvanje okoliša, povećanje rodnosti biljaka i sl. Posebnu skupinu čine nastavnici koji poučavaju biologiju u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima. Biolozi se također mogu svrstati i u uže skupine kao što su: botaničari, zoolozi, ekolozi, fiziolozi, te mikrobiolozi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski sveučilišni studij biologije/studij biologije i ekologije mora/studij biologije i kemije/studij molekularne biologije te diplomski sveučilišni studij biologije/studij biologije i ekologije mora/studij biologije i kemije/studij molekularne biologije/studij eksperimentalne biologije. Također, moguće ja završiti i integrirani preddiplomski i diplomski studij biologije i kemije.


Važni školski predmeti

biologija, kemija, hrvatski, engleski, matematika, fizika

Potrebne vještine biologa

Naravno, za posao biologa trebaš određena stručna znanja koja učiš tijekom studija. Osim znanja o biologiji, trebao bi ponešto znati i o kemiji, barem ukoliko želitš raditi u laboratoriju ili općenito u biokemijskom području. Trebao bi biti upoznat s različitim mjernim i istraživačkim tehnikama, znati koristiti znanstvene metode i u snu, te imati osnovna znanja iz fizike i matematike. Ukoliko tvoj engleski nije dobar, na studiji ćeš morati poraditi na njemu. Osim stručnog znanja, potrebne su i druge osobine koje te čine pogodnim za rad biologa. Najvažnija osobina u profesiji biologa je briga i red. Bilo u radu u laboratoriju gdje radiš s raznim kemikalijama ili prilikom bilježenja rezultata istraživanja, potreban ti je čist i precizan način rada. Osim toga, trebao bi biti u stanju slijediti upute, te biti sposoban, u timu ili sam, provoditi istraživačke projekte.

Hard skills

 • Stručnost u biologiji
 • Stručnost u kemiji
 • Stručnost u fizici
 • Matematički talent
 • Primjena različitih metoda istraživanja
 • Engleski jezik
 • Osnove rada na računalu
 • Znanstvene metode rada

Soft skills

 • Preciznost
 • Urednost
 • Angažiranost
 • Analitički način rada
 • Pouzdanost

Kakva je budućnost biologa?

Budući da većina biologa završi doktorat, tvoja buduća perspektiva će definitivno biti bolja ukoliko i ti slijediš ovaj put, jer se na taj način možeš specijalizirati na određeno područje. Iako se već i na diplomskom studiju opredjeljuješ za neko područje, doktorat će ti dati mogućnost da zaista uroniš u određenu temu istraživanja, koju samo nekolicina tvojih kolega poznaje kao ti. S mikrobiologijom, molekularnom biologijom, biokemijom ili genetikom, imaš dobre šanse raditi u biomedicinskim istraživanjima ili u farmaceutskoj industriji, a ne bi trebao podcjenjivati i potencijal zarade. Sa specijalizacijama kao što su zoologija, botanika ili antropologija imati ćeš malo teže šanse pronaći zaposlenje, a također su i primanja manje atraktivna, no ukoliko te zanimaju te teme, ne daj se obeshrabriti, jer i ovdje postoje radna mjesta u istraživačkim institucijama, organizacijama za dobrobit životinja, zoološkim vrtovima, muzejima ili u novinarstvu o znanosti.


© 2021 Adorio - made within Croatia