Dimnjičar

Posao dimnjičar

Što radi dimnjičar?

Voliš biti na otvorenom, strastven si sa tehnologijom i uživaš u izravnom kontaktu s ljudima? Dok tvoji prijatelji još spavaju, ti si već odavno na nogama i pun energije, a uz to se još i ne bojiš visine? Ako ti je i stalo do tvoje okoline i prirode, onda bi te posao dimnjačara mogao zanimati. Dio tvog posla je kontrola i čišćenje dimnjaka i ventilacija, kontrola prohodnosti dimnjaka, njihovo odčepljivanje, te priključenje dimovodnih kanala. Osim dimnjaka tvoja zadaća je i čišćenje peći i kotlova za centralno grijanje na kruto gorivo, tekuće gorivo i plinske kotlove. Osim čišćenja tvoja uloga je i kontrola povrata dimnih plinova u prostoriju, pregled dimnjaka za priključenje novog trošila ili ventilacije, kao i izdavanje nalaza i ispravnosti. Kupcima savjetuješ o sigurnosti od požara i štednji energije, pratiš razine emisija i osiguravaš da grijači i kamini rade ispravno i što je više ekološki moguće.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, fizika, tjelesni

Potrebne vještine dimnjičara

Da bi očistio, provjerio i stručno servisirao dimnjake, kamine i sustave grijanja, potrebna su ti stručna znanja o različitim vrstama dimnjaka i sustavima grijanja. Svoje alate bi trebao sigurno koristiti, te se ne bojati rada na visokim kaminima, prljavštine ili lošeg vremena. Bilo bi dobro ako ti rano ustajanje ne predstavlja problem, jer dimnjačari sa svojim poslom kreću dosta rano. Fizička izdržljivost i pokretljivost pomoći će ti u tvom poslu, obzirom da si većinu vremena na nogama. Osim toga, trebao bi dobro poznavati propise o protupožarnoj sigurnosti i vrijednosti emisije ispušnih plinova, kako bi svojim korisnicima mogao pružiti stručan savjet. Tvoje stručno znanje i tehničko razumijevanje pomoći će ti da ispravno nadzireš i podešavaš sustave grijanja. Ovdje je važno da si vješt i strastven o održavanja u čišćenju. Ne bi se trebao plašiti izrade analiza i proračuna emisija ispušnih plinova, jer ćeš to također raditi u određenim programima. Budući da kao dimnjačar imaš dosta kontakta s klijentima, te ih također savjetuješ o različitim načinima uštede energije ? trebao bi biti ljubazan i uslužan prema klijentu, te uživati u radu s ljudima.

Hard skills

  • Čišćenje i održavanja dimnjaka
  • Čišćenje i održavanja sustava grijanja
  • Aktivnosti zaštite od požara
  • Kontrola emisija plinova
  • Savjetovanje o uštedi energije

Soft skills

  • Fizička sposobnost

Kakva je budućnost dimnjičara?

Dimnjačari pripadaju jednom od najstarijih zanimanja. No danas nisi samo zadužen za čišćenje i održavanje kamina, već i osiguravaš veću zaštitu okoliša, te energetsku učinkovitost i sigurnost. Također, sve više koristiš uređaje za analizu procjene vrijednosti ispušnih plinova iz kamina i sustava grijanja. Često si zaposlen u obiteljskom poduzeću, koje nerijetko postoji već generacijama. Kroz usavršavanje i specijalizacije u području zaštite okoliša i energije, svoju profesiju možeš dalje razvijati na različite načine ili ti preostaje opcija postati samozaposlen.


© 2021 Adorio - made within Croatia