Diplomat

Posao diplomat

Što radi diplomat?

Kao diplomat zastupaš interese zemlje pred međunarodnim tijelima i organizacijama, kao što su UN ili NATO. Kao predstavnik zemlje, sudjeluješ na međunarodnim sastancima, delegacijama ili konferencijama. Tvoj posao je izgraditi kontakte širom svijeta i izgraditi odnose sa zemljom koja te šalje. Osim aktivnosti u inozemstvu, npr. kao veleposlanik, postoje i mogućnosti zapošljavanja u vlastitoj zemlji u Ministarstvu vanjskih poslova. Ovisno o tome na koje odbore i delegacije te pošalju, raspon tema u tvom radu ovdje je vrlo raznolik - od obrazovanja i znanosti do trgovinskih odnosa i zaštite ljudskih prava. U tvom opisu posla među ostalom stoji: planiranje i organizacija stranih misija, redovito izvješćivanje o (političkoj) situaciji u tvojoj zemlji domaćinu i lokalne konzularne aktivnosti. To između ostalog znači, da si kontakt osoba za državljane u inozemstvu, kada se radi o pitanjima oko vize ili u hitnim slučajevima. Tijekom svoje karijere diplomati su aktivni na raznim lokacijama i poljima.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

temeljno obrazovanje diplomata uključuje osnovnu i srednju školu te fakultet, po mogućnosti pravni, ekonomski, političkih znanosti, povijesti, zemljopisa i srodnih humanističkih znanosti. Profesionalna naobrazba diplomata stječe se na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske


Važni školski predmeti

engleski, povijest, sociologija, ekonomija i pravo

Potrebne vještine diplomata

Osnovni uvjet za rad kao diplomata je državljanstvo zemlje u kojoj radiš. Jednako su obavezni i strani jezici. Engleski i francuski smatraju se standardnim zahtjevima, a ako govoriš druge jezike - posebno službene jezike UN-a, tj. arapski, kineski, ruski, španjolski - bio bi to još jedan plus. Na ovom poslu bi trebao biti spreman na učenje novih jezika. Također moraš biti spreman svake četiri godine mijenjati prebivalište. S jedne strane, od tebe se očekuje da imaš vrlo visoku fleksibilnost, mentalnu stabilnost i, s druge strane, interkulturalnu (komunikacijsku) kompetenciju. Potrebna količina znatiželje pomoći će ti pronaći put prema novim zemljama i kulturnim područjima. Osim toga, imaš visoku političku odgovornost u diplomaciji. Stoga uvijek moraš biti u tijeku s političkim kretanjima i redovito izvješćivati o njima. Kao službeni predstavnik neke države, dobro ponašanje, pregovaračke vještine i diskrecija su za tebe, glavni prioriteti.

Hard skills

  • Međunarodno iskustvo
  • Znanje o političkim (svjetskim) događanjima
  • Vrlo dobar jezični i pismeni izražaj
  • Poznavanje stranih jezika (engleski, francuski + drugi)

Soft skills

  • Interkulturalna kompetencija
  • Društvenost
  • Strateško razmišljanje
  • Spremnost na putovanja
  • Pregovaračke i voditeljske vještine

Kakva je budućnost diplomata?

Kao diplomat, ti si službenik i tako je tvoj poslodavac država. Tvoj posao je dosta siguran i predvidljiv. Kao prvo, ne možeš samo tako dobiti otkaz, jer otpuštanje protiv tvoje volje moguće je samo u ozbiljnim slučajevima. Mogućnost planiranja za budućnost je ograničena, jer možeš očekivati da ćeš biti premješten na alternativnu lokaciju u svijetu, svake tri do četiri godine. Obzirom na zakonsku regulaciju tvoja plaća je sigurna. Ovisno o rangu, bračnom statusu i mjestu zaposlenja, kao i tvom radnom iskustvu, upadat ćeš u određenu kategoriju koja će određivati iznos tvog prihoda. Općenito, u svjetlu globalizacije i sve veće međuovisnosti međunarodnih odnosa, diplomacija će i dalje igrati važnu ulogu u budućnosti.


© 2021 Adorio - made within Croatia