DJ

Posao DJ

Što radi DJ?

U najpoznatijoj diskoteci u gradu, stojiš na maloj pozornici odmah iznad plesnog podija. Sva lica su uperena prema tebi i čekaju da postaviš svoju ploču i miksetu. Kratka tišina - počinje tvoj beat i svi počinju plesati, partijati i uživaju u tvojoj glazbi. Kao DJ, vodiš brigu o glazbi na zabavama, plesnim događajima i velikim eventima. Ovisno o temi događaja, biraš vrstu glazbe i stvaraš svoje mikseve koje ćeš puštati okupljenima. Tvoj cilj je podignuti atmosferu i širiti dobro raspoloženje. Tvoji nastupi mogu biti u raznim gradovima, jer jednu noć možeš zabavljati publiku u Zagrebu, a već drugi dan biti u Puli. Tvoje radno vrijeme je neujednačeno, i moraš biti svjestan da više nećeš moći biti na svakoj obiteljskoj fešti. Tebi svaki dan u tjednu može biti neki party, ali nemoj si zamišljati da je ovo jednostavan posao. Uvijek moraš napraviti dobru atmosferu, ali pritom ostati profesionalan. Radni dan ti je dug i suprotan normalnom dnevnom ritmu i definitivno najviše radiš praznicima.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

glazbena umjetnost, engleski

Potrebne vještine DJ-a

Većina DJ-a su samostalna, stoga su poslovna znanja i vještine pregovaranja dobri preduvjeti, kako bi pregovarao o naknadi i uvjetima. Pravne osnove u području glazbe i autorskih prava štite te od slučajnog kršenja i nanošenje štete. Dobro "miksanje" mora ti biti u krvi. Budući da je posao vrlo internacionalan, trebao bi barem tečno govoriti engleski, te dodatni strani jezici mogu biti samo dodatni bonus. U ovoj profesiji, noć pretvaraš u dan. Zato bi trebao biti otporan na stres, jer čak i ako si imao premalo sna i moraš žuriti s jednog mjesta na drugo, tvoja publika to ne smije primijetiti. Budući da, između nekih pjesama stupaš u kontakt s gostima, komunikacija ne bi trebala biti strana riječ za tebe. Međutim, moraš dobro procijeniti koliko će to trajati, obzirom da previše razgovora može pokvariti atmosferu. Moraš raditi na samopouzdanju i karizmi, jer ipak moraš moći nadahnuti i očarati svoju publiku.

Hard skills

 • Znanje o glazbenoj industriji
 • Korištenje tehničkih uređaja
 • Pravne osnove u području glazbe i autorskih prava
 • Poslovno upravljanje i komercijalno znanje
 • Znanje engleskog jezika

Soft skills

 • Komunikativan i otvoren
 • Fleksibilan
 • Otporan na stres
 • Voljeti muziku
 • Organizacijske vještine
 • Karizma
 • Kreativnost

Kakva je budućnost DJ-a?

U principu, svatko može biti DJ. Pitanje je samo koliko si uspješan i da li ćeš od nastupa zaraditi dovoljno novca da bi mogao pokriti svoje životne troškove. Cijela medijska, kulturna i zabavna industrija je vrlo natrpana i velika konkurencija otežava uspostavljanje na tržištu. Možeš raditi samostalno ili da te bookiraju preko agencije. U oba slučaja moraš biti predan i pokušati dobiti što više nastupa. Samo promocija je ključna. Ako želiš izgraditi karijeru kao DJ, trebao bi unaprijed biti svjestan da će biti teško. Mnogi mladi sanjaju o brzoj slavi na pozornici, ali način na koji tamo dolaziš je dug i naporan. Trebaš talent, strpljenje i puno sreće. Svakako bi trebao imati plan B što može biti neki drugi posao u medijima, kao što je voditelj na radiju ili nešto sasvim drugo. Da bi tvoj uspjeh trajao duže vrijeme, moraš uvijek stvarati nešto novo i usuditi se probati neke nove stvari. Nakon što si stekao ime u DJ svijetu, možeš postati producent i producirati pjesme za sebe i druge, umjesto da "miksaš" pjesme drugih umjetnika.


© 2021 Adorio - made within Croatia