Djelatnik u drogeriji

Posao djelatnik u drogeriji

Što radi djelatnik u drogeriji?

Kada se sa prijateljima nalaziš u drogeriji, rado ih savjetuješ o kozmetičkim preparatima koji bi im odgovarali ili koji bi losion bio prikladan za njihovu kožu? Redovito se informiraš o zdravoj prehrani, te svoje znanje dijeliš s drugima? Pa zašto svoje interese, ne bi živio kroz svoj posao. Kao prodavač u drogeriji, ne prodaješ samo proizvode. Učiš o tome, zašto se proizvod nalazi na nekom mjestu, te kako najbolje iskoristiti osobni marketing. Osim toga, vodiš brigu o nabavi, skladištenju i kontroli kvalitete robe. Savjetuješ kupce u svim područjima: od kozmetike, lijekova bez recepata, parfema, deterdženata, posebne hrane, pa čak i za određene kemikalije. Obzirom da kupci dolaze iz različitih razloga u trgovinu, tvoji opisi posla mogu varirati, te ćeš upoznati različite karaktere ljudi. Jednom ćeš biti stilist i savjetovati kupca prilikom izbora laka za kosu, a drugi puta nutricionist koji će odgovarati na razna pitanja o prehrani.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine


Važni školski predmeti

matematika, kemija, biologija, hrvatski

Potrebne vještine djelatnika u drogeriji

Kao prodavač u drogeriji, ti si stručnjak za gotovo sve svakodnevne potrebe. Baviš se temama za njegu tijela, prehrane i zdravlja, stoga će ti zainteresiranost za te teme, pomoći u tvom svakodnevnom radu. Pored savjetovanja i prodaje, trebao bi brinuti i o narudžbi robe, ispisu faktura, kao i vođenju tima ljudi. Za pripremu polica , pomoći će ti marketinške vještine. Asortiman proizvoda mora biti privlačno uređen i tako potaknuti kupca na kupovinu. Kreativnost bi ti mogla biti korisna prilikom uređenja izloga. Komunikacija također igra veliku ulogu u ovom poslu. Moraš biti u kontaktu s klijentima, te im dati dobre savjete kako bi se ponovno vratili u trgovinu. Ljubaznost je u ovom poslu ključna. Bez obzira na stres ili neke loše trenutke, klijent to nikada ne smije primijetiti. Staro pravilo "kupac je kralj" vrijedi u svim područjima maloprodaje i veleprodaje, jer ti je cilj generirati stalne klijente, te ih vezati za tvoju drogeriju.

Hard skills

  • Komercijalno znanje
  • Stručnost u logistici
  • Matematička znanja
  • Marketing
  • Osnove rada na računalu

Soft skills

  • Društvene vještine
  • Komunikativnost
  • Ljubaznost
  • Otpornost na stres
  • Kreativnost

Kakva je budućnost djelatnika u drogeriji?

Prodavači u drogerijama imaju dobre prilike za napredovanjem unutar svoje tvrtke. Možeš biti unaprijeđen u voditelja poslovnice ili voditelja odjela. Posebno u veleprodaji, postoji mnogo načina za uspon na tvojoj ljestvici karijere. U budućnosti će biti zanimljivo kako će online trgovine utjecati na tvoj posao, obzirom da će se tržište nastaviti otvarati prema e-trgovini, te će tada drogerije morati prilagoditi svoju ponudu na internetu, prema potrebama potrošača.


© 2021 Adorio - made within Croatia