Djelatnik u putničkoj agenciji

Posao djelatnik u putničkoj agenciji

Što radi djelatnik u putničkoj agenciji?

Prije nego zaspeš, svaku večer razmišljaš o tome gdje bi htio putovati? Planiraš i organiziraš razna putovanja za sebe i svoje prijatelje, te voliš savjetovati druge oko putovanja? Onda bi trebao razmisliti o tome da postaneš djelatnik u putničkoj agenciji. Kao djelatnik putničke agencije, pomažeš klijentima u planiranju putovanja iz snova. Obavještavaš ih o raznim destinacijama i ponudama, a nakon njihove odluke, vršiš sve potrebne rezervacije kako bi tvoji klijenti mogli samo sjesti u avion i uživati u svom odmoru. Također si u stalnom kontaktu s hotelima, zrakoplovnim tvrtkama, autobusnim prijevoznicima kako bi bio informiran o cijenama i ponudama.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

matematika, engleski, zemljopis

Potrebne vještine djelatnika u putničkoj agenciji

Kao djelatnik putničke agencije imaš puno administrativnih poslova i organizacijskih pitanja. Stoga bi trebao moći uživati u ovoj vrsti zadataka, te ih znati pratiti. Budući da moraš izračunati putne troškove, ne bi trebao imati straha od kontakta s brojevima. Trebao bi imati dobre računalne vještine, jer se većina posla danas obavlja elektronički. Naravno, vrlo je važno da si ljubazan i usmijeren na kupca, jer je tvoj posao zapravo ispuniti snove tvojih kupaca i ostvariti osmjeh na njihovom licu. Također moraš donijeti određeni stupanj strpljenja kako bi odgovorio na sva njihova pitanja. Općenito, trebaš biti otvoren i komunikativan, jer si u stalnom kontaktu s hotelima, zrakoplovnim tvrtkama, drugim prijevoznicima i organizatorima događanja. Dakle, ako si sramežljivi ili ne voliš razgovarati putem telefona, to bi mogao biti problem. Osim toga, trebaš tečno govoriti engleski kako bi mogao komunicirali s klijentima iz inozemstva. Ostali strani jezici su svakako prednost.

Hard skills

  • Dobre matematičke vještine
  • Poznavanje rada na računalu
  • Odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu

Soft skills

  • Dobra sposobnost izražavanja u govoru i pismu
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Ljubaznost i otvorenost

Kakva je budućnost djelatnika u putničkoj agenciji?

Sve više i više ljudi, pogotovo mlađih, rezervira svoja putovanja na internetu i sastavlja vlastiti paket putovanja. Ipak, putničke agencije i dalje imaju svoju ulogu: jer oni još uvijek čine većinu prodanih paketa za odmor, posebno za udaljene destinacije, gdje je osobni i kompetentan savjet i dalje vrijedan. Putničke agencije nude specijalizirana putovanja, kao što su putovanja za samce, putovanja s psima ili avanturistička putovanja. Osim toga, mnogi se pružatelji usluga sada prilagođavaju digitalnom dobu te savjetuju i prodaju putem interneta. Posao djelatnika u putničkoj agenciji će se zbog digitalizacije sigurno promijeniti, ali će i dalje biti potreban, te budući da turizam raste, mogućnosti zapošljavanja su veće nego ikad. Mogućnosti napredovanja osobito su prisutne u većim putničkim agencijama, na pozicije kao što je voditelj poslovnice ili voditelj prodaje ili odjela. Naravno, nakon što skupiš iskustva, možeš otvoriti i svoju vlastitu putničku agenciju.


© 2021 Adorio - made within Croatia