Fitness trener

Posao fitness trener

Što radi fitness trener?

Sport ti nije samo hobi da bi dobro izgledao, već i način života? Onda motiviraj ljude oko sebe sa svojim pozitivnim stavom. To možeš učiniti kao fitness trener. Izradi trening programe i prati svoje klijente u izvedbi njihovih ciljeva. To može biti povećanje fizičke izdržljivosti, prevencije ozljeda ili rehabilitacije. Ti si stručnjak za razne sportove. Od crossfita i vibra-plate treninga do self-weight treninga - fitness treneri znaju prednosti svakog pristupa. Osim toga, znaš u kojem omjeru treba prilagoditi kardio i vježbe snage kako bi se smanjila tjelesna težina ili kako bi se povećao rast mišića. Tvoja najveća motivacija za rad je uživanje tvog klijenta u vlastitom napretku. Da bi provjerio kvalitetu treninga i napredak, s njima ćeš provoditi testove i dokumentirati rezultate. Osim uobičajenih treninga, možeš se specijalizirati i na raznim tečajevima. Tu su mogućnosti velike: zumba, joga, spinning, pilates ili aquafitness su samo jedni od njih, a izbor je samo tvoj. Radi ono što voliš, te prenesi to na svoje klijente.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti integrirani/preddiplomski/diplomski sveučilišni studij kineziologije ili stručni studij za izobrazbu trenera


Važni školski predmeti

tjelesna i zdravstvena kultura, biologija, matematika, engleski

Potrebne vještine fitness trenera

Kako bi druge poučavao o metodama treninga, potrebno je mnogo stručnosti. Moraš biti u stanju ispravno pokazati izvođenje sportskih vježbi i znati anatomiju ljudskog tijela. Trebao bi moći imenovati svaki mišić u tijelu i objasniti njegovo ulogu. Također, trebao bi biti upoznat i sa radom na fitnes spravama, jer je najvažnije da tvoji klijenti vježbe izvode pravilno, kako ne bi došlo do ozljeda. Pogrešna izvedba može prouzročiti veliku i trajnu bol. Kao stručnjak moraš svakom pojedincu prilagoditi trening prema njegovim potrebama i mogućnostima. Izrada plana treninga također znači da ponekada sjediš i za radnim stolom. Budući da pratiš druge ljude na treningu, moraš zadržati svoju vlastitu razinu fitnesa na visokoj razini i sa sobom donijeti puno strasti. Ti nisi samo instruktor koji pokazuje kako se izvode vježbe, nego si i motivator, koji gura svoje klijente do svojih granica. Kao što je svaki trening individualan, svaki tvoj klijent je različitog karaktera, te moraš znati kako mu pristupiti i postići njegovo povjerenje.

Hard skills

  • Stručnost u sportskoj praksi i fitness treningu
  • Poslovno i administrativno znanje
  • Stručnost u korištenju fitness opreme
  • Anatomija tijela

Soft skills

  • Zanimanje za sport
  • Komunikativnost
  • Odgovornost

Kakva je budućnost fitness trenera?

Cijela fitness industrija raste. Društvo postaje sve svjesnije o zdravom tijelu i posvećuje više pozornosti održivom i zdravom načinu života. Mogućnosti zapošljavanja fitness trenera su vrlo različite. Možeš raditi u dvoranama, zabavnim centrima, sportskim klubovima, sportskim školama ili u ustanovama za fitness, zdravlje i wellness. Naravno, također možeš postaviti samostalan i pokušati izgraditi vlastitu bazu klijenata ili otvoriti vlastitu teretanu. Redovitim treningom možeš održavati svoje znanje i upoznati nove metode obuke. To ti može pomoći da se uspostaviš na tržištu. Ako se odlučiš postati osobni trener, društveni mediji kao što su Facebook i Instragram pružit će ti dobru platformu za oglašavanje i pomoći u izgradnji baze korisnika.


© 2021 Adorio - made within Croatia