Industrijski mehaničar

Posao industrijski mehaničar

Što radi industrijski mehaničar?

Vješt si i možeš satima raditi na nečemu, te si uz to iznimno točan? Matematika, fizika i tehnologija su te oduvijek zanimali? Možeš si zamisliti provesti cijeli dan u radionici? Tada je zanimanje industrijskog mehaničara, tvoj posao iz snova. Kao industrijski mehaničar, brinuti ćeš se o proizvodnim strojevima koji su potrebni u industriji - bilo da proizvode kišobrane ili smrznutu hranu. Vodiš računa o održavanju, te se brineš o njima, kako bi radili što duže i bez problema. Osim toga, obavljaš i kontrolu kvalitete, tj. kontroliraš svoj rad, provjeravaš je li svaki dio na svome mjestu i da općenito sve glatko radi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, fizika, informatika

Potrebne vještine industrijski mehaničara

Ako želiš postati industrijski mehaničar, trebao bi imati talenta za matematiku, fiziku i računalne znanosti. Iako ćeš ove predmete imati u školi, važno je da ti i malo leže, te da imaš prostornu imaginaciju. Puno ćeš raditi s duljinama, volumenom i kutovima, ali i elektrotehnikom. Računalno znanje je važno, jer su mnogi strojevi danas kompjutorizirani i moraš biti u stanju njima upravljati. Osim toga, moraš znati čitati i izraditi tehničke crteže kako bi mogao pravilno upravljati strojevima. Buka, prljavština, ulje i prašina ti ne smiju smetati, kao ni dugo stajanje na nogama, jer na kraju krajeva, tvoje radno mjesto je radionica. Moraš biti strpljiv, jer pronalaženje uzroka problema ili popravljanje problema često može potrajati.

Hard skills

  • Tehničko crtanje
  • Znanje matematike, fizike i informatike
  • Poznavanje različitih metoda proizvodnje

Soft skills

  • Strpljenje
  • Preciznost
  • Fizička izdržljivost

Kakva je budućnost industrijski mehaničara?

Kao obučeni industrijski mehaničar, možeš raditi u bilo kojoj industriji gdje se nešto proizvodi strojem. Za vrijeme obrazovanja možeš proučavati različita područja: strojarstvo, inženjering postrojenja, proizvodni inženjering ili održavanje. Ako si nakon završetka obrazovanja još uvijek motiviran da naučiš više, imaš mogućnosti raznih edukacija, kao na primjer da postaneš tehničar, tehnički stručnjak ili tehnički poslovni voditelj. Ne samo da bi time povećavao plaću, već bi uz rad u radionici mogao raditi i u uredu, a u nekoj tvornici i imati više odgovornosti. Naravno, uvijek možeš postati samozaposlen, te servisirati strojeve u manjim poduzećima ili po pozivu.


© 2021 Adorio - made within Croatia