IT konzultant

Posao IT konzultant

Što radi IT konzultant?

Strojevi su ti jednako zanimljivi kao i ljudi? Ako nešto tehničko ne funkcionira, prvi si na listi poziva svoje obitelji i prijatelja. Uz sve to imaš i strpljenja objasniti u čemu je bio problem, te ga zajedno s njima riješiti. Savršeno, onda je profesija IT konzultanta stvorena za tebe! Naziv radnog mjesta može zvučati pomalo nejasan, ali u osnovi, ti si jednostavno tehnički stručnjak koji ima više znanja o elektroničkim obradama podataka od drugih tvrtki, te stoga možeš savjetovati druge tvrtke i dati im savjete o IT-u i tehnologiji. U svakodnevnom životu s drugim tvrtkama raspravljaš o njihovim problemima ili željama u području informatike i obrade podataka, prezentiraš im predložena rješenja i izrađuješ procjenu troškova. Ako ih uspiješ uvjeriti, onda sprovodiš projekt. Ovisno o tome pišeš li softver, testiraš softver, radiš na području sigurnosti ili čak hardvera, svaki projekt biti će drugačiji.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti diplomski studij informatičkog usmjerenja


Važni školski predmeti

matematika, informatika

Potrebne vještine IT konzultanta

Naravno, kao konzultant moraš biti vrhunski IT stručnjak. Uostalom, prodaješ se kao stručnjaka i zato moraš savršeno poznavati svoje područje, bilo da je riječ o softveru, hardveru ili IT sigurnosti. U konzultantskom poslovanju moraš biti otporan na stres, jer često radiš pod vremenskim pritiskom i kupac za svoj novac očekuje vrhunske performanse. Usmjerenost na klijenta, jednako je važna u industriji kao i dobre komunikacijske vještine. Tvoj krajnji cilj kao konzultanta je, točno razumjeti ono što tvoj klijent želi, a zatim to, što točnije moguće sprovesti u djelo. Ako provedba na taj način nije moguća ili nema smisla, moraš laiku znati objasniti zašto, te kakve bolje alternative postoje. Tvoje slobodno vrijeme ti ne bi trebalo biti previše važno. U završnim fazama projekata i konzultiranja radiš i po 60 ili 70 sati tjedno, te to moraš uzeti u obzir kod svoje iznadprosječne plaće. Moraš biti spreman na kontinuirano educiranje, jer se IT industrija stalna razvija, te moraš biti u toku. Uz to moraš znati engleski, jer je to jezik koji se koristi u toj industriji.

Hard skills

  • Stručnost u IT industriji
  • Znanje engleskog jezika
  • Znanje projektnog menadžmenta

Soft skills

  • Orijentiranost na klijenta
  • Otpornost na stres
  • Spremnost kontinuirano educiranje

Kakva je budućnost IT konzultanta?

Kao i u većini IT profesija, imaš odlične mogućnosti kao IT konzultant. Možeš raditi u konzultantskom timu gdje možeš raditi s kolegama na većim projektima, ili možeš pokrenuti vlastiti posao i izgraditi bazu klijenata za pružanje IT usluga. U poslovnom savjetovanju, tvoj razvoj karijere će obično biti relativno jasan: počinješ kao mlađi konzultant, nakon nekoliko godina radnog iskustva postaješ viši konzultant i na kraju postaješ direktor. Kao neovisni konzultant, je to malo drugačije. Tvoji prihodi i uspjeh ovise o tvojim projektima, ali si i puno fleksibilniji i ne moraš nikome polagati račune. Ako ti je engleski fluidan, onda u svojoj struci možeš raditi na cijelome svijetu.


© 2021 Adorio - made within Croatia