Knjižnjičar

Posao knjižnjičar

Što radi knjižnjičar?

Knjige, knjige i samo knjige - od uvezanog papira, ispunjenog uzbudljivim pričama, nikad ti nije dosta? Uvijek si se pitao zašto miris tiskanih stranica, ne možeš kupiti u obliku parfema? Onda bi trebao razmisliti o tome da postaneš knjižničar. Kao knjižničar, ne provodiš samo vrijeme listajući i čitajući knjige, nego i provodiš dosta vremena ispred računala. Tvoj opis zadataka je kontrola inventara, kao i širenje istog kroz kupnju novih knjiga. Kupnja novih knjiga mora biti smislena, kako bi upotpunio postojeći inventar. Pritom se ovdje ne radi samo o knjigama, nego i o drugim medijima kao što su Audio i Video, kao i e-knjige i online časopisi. Veliko dio svog radnog vremena provodiš u kontaktu s kupcima. Savjetuješ, upravljaš povrate i izdavanje knjiga, te za korisnika koji traži neku specifičnu knjigu, istražuješ kako bi mu našao odgovarajuću knjigu. Obzirom na tvoju poziciju i veličinu knjižnice, možeš imati još razne dodatne zadatke, tako da dio tvog posla mogu biti i odnosi s javnošću, te organizacija i koordinacija raznih događaja unutar knjižnice.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i diplomski sveučilišni studij informacijskih znanosti/bibliotekarstva/knjižničarstva


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, informatika

Potrebne vještine knjižnjičara

Knjižničari provode puno manje vremena s knjigama nego što bi oni to htjeli. No bez obzira na to, trebao bi znati dobro čitati, te obraditi pročitane informacije. Osobito u znanstveno istraživačkim aktivnostima, potreban ti je engleski kao strani jezik, dok je svaki drugi jezik prednost. Bilo bi dobro da sa sobom poneseš malo tehničkog znanja, te osnove rada na računalu, obzirom da ćeš provoditi dosta vremena ispred njega, te ćeš se morati naučiti koristiti specijalizirane knjižničarske programe. Trebao bi biti prijateljski raspoložen, te se dobro slagati s drugim ljudima, obzirom da ćeš ne rijetko morati savjetovati korisnike o nekoj knjizi ili ju pronaći u knjižnici.

Hard skills

  • Odlično znanje hrvatskog jezika
  • Poznavanje stranih jezika

Soft skills

  • Ljubaznost
  • Vještine istraživanja
  • Točnost
  • Usredotočenost
  • Vještine učenja i pamćenja

Kakva je budućnost knjižnjičara?

Knjižničari rade u javnim ili akademskim knjižnicama. To mogu biti specijalizirane knjižnice, sveučilišne knjižnice ili narodne knjižnice. Osim toga, postoji mogućnost rada u tvrtkama za upravljanje informacijama, obzirom da je to dio tvog obrazovanja na studiju za knjižničara. Osim toga, mediji, istraživački instituti, uredi za tisak i odvjetnička društva zapošljavaju knjižničare u istraživanju i upravljanju podacima. Knjige i drugi mediji i dalje će u budućnosti biti važni nositelji podataka za znanje. Bez obzira na sve veću digitalizaciju i u području knjiga, tvoje zanimanje biti će potrebno, no konkurencija za rad u knjižnici ili arhivu je jako velika, te početak sigurno neće biti jednostavan. Bilo bi poželjno da za vrijeme studija, odradiš praksu u nekoj knjižnici, što će ti povećati šanse za zaposlenjem.


© 2023 Adorio - made within Croatia