Konobar

Posao konobar

Što radi konobar?

Samo nositi tanjure i pritom biti nasmiješen? Ako misliš da je posao konobara samo posluživanje, onda imaš krivu predodžbu o tom poslu. Trebao bi biti svjestan svoje važnosti, jer svojim gostima ne donosiš samo narudžbe, nego i predstavljaš objekt u kojem radiš, obzirom da gosti s tobom najviše komuniciraju. Jako rijetko gosti imaju priliku razgovarati s kuharom ili vlasnikom. Zbog toga se moraš pobrinuti da sve bude na zavidnoj razini, od ulaska gosta u lokal, naručivanja hrane ili pića, pa sve do naplate računa i na kraju čišćenje stola.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski, engleski

Potrebne vještine konobara

U ovom poslu možeš biti siguran u jednu stvar: puno ćeš raditi s ljudima. Tvoj glavni zadatak je da primiš narudžbe i poslužiš svoje goste pićem i hranom. Trebao bi se potruditi svojim gostima učiniti boravak u restoranu što ugodnijim, jer njihovo zadovoljstvo možeš osjetiti kroz napojnicu. Tebi zadovoljan kupac, stvarno donosi veći prihod. Ne smiješ biti zaboravan, jer ponekada dobiješ narudžbu u hodu dok ideš prema drugom stolu, a kod sebe nemaš spreman papirić i olovku. Posao zna biti stresan, te u tim trenucima moraš imati hladnu glavu, kako gosti to ne bi primijetili. Teretana ti neće biti potrebna, jer koristiš cijelo tijelo prilikom obavljanja svog posla. Dosta ćeš prohodati, a i nositi teške tacne. Obzirom da u je u Hrvatskoj veliki broj konobara zaposlen u turizmu, poznavanje stranih jezika je obavezno. Minimalno engleski, a svaki drugi jezik je samo plus. U isto vrijeme moraš znati baratati brojevima, jer će konobar sa lošim znanjem matematike imati problema s naplatom, jer neki gosti rado plaćaju odvojeno. Velika važnost u tvom poslu je i higijena, jer rečenicu: "Oprostite, imam dlaku u svojoj juhi!" sigurno ne želiš čuti.

Hard skills

  • Gastronomsko znanje i tehnike posluživanje
  • Poznavanje engleskog jezika

Soft skills

  • Otpornost na stres
  • Fizička izdržljivost
  • Komunikativnost
  • Orijentiranost prema kupcima

Kakva je budućnost konobara?

Restorani ili hoteli su gotovo uvijek u potrazi za radnom snagom, tako da kao konobar imaš dobre izglede u pronalasku posla. Ali budi svjestan da kao konobar, kao i u ostatku ugostiteljske industrije, moraš raditi na blagdane i vikendom. Dakle, umjesto da uživaš u božićnoj večeri sa svojom obitelji, velika je vjerojatnost da ćeš poslužiti lijepu božićnu večeru drugoj obitelji. U pravilu možeš koordinirati smjene sa svojim kolegama, te ih tako pravedno rasporedili za blagdane. Alternativno, možeš također pokušati raditi kao stjuard, za što su potrebne slične vještine.


© 2021 Adorio - made within Croatia