Kozmetičarka

Posao kozmetičarka

Što radi kozmetičarka?

Ne bojiš se novih trendova, voliš eksperimentirati i znaš da je ponekad manje samo više. Ne, ne govorimo o novim modnim stilovima, već o kozmetici! Ukoliko želiš lica različitih ljudi staviti u centar pažnje, onda je posao kozmetičara za tebe. Kao takav, vodiš računa o čišćenju lica, njezi i masažama. Osim toga ispuniti ćeš neke želje svojih klijenata, te ih našminkati za posebne prilike, bilo to za neke večernje događaje ili za dnevni make up. Tvoji klijenti se kod tebe ne žele samo srediti, nego i opustiti, za što ćeš koristiti razne masaže lica i ruku.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Obrazovanje za kozmetičara se u nekim srednjim školama provodi i u trajanju od četiri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

kemija, likovna umjetnost

Potrebne vještine kozmetičarke

Svaka osoba ne samo da ima drugačiju osobnost na koju se moraš prilagoditi, već i drugačiji tip kože. Da bi odabrala prave tretmane, moraš sa sobom donijeti stručno dermatološko znanje, te znati koje maske i kreme ćeš koristiti za određeni tip kože, jer na primjer, suhoj koži treba više vlage nego masnoj. Osim toga stručnjak si u primjeni čišćenja i pilinga. Tijekom tretmana ćeš svoje klijente savjetovati kako bi trebali brinuti o sebi kod kuće, te odgovarati na njihova pitanja. Osim savjeta za čišćenje i njegu, savjetovati ćeš ih i za šminku, jer na prvi pogled, znaš koji ruž ili sjenilo najbolje odgovara njihovom licu. Kao pružatelj usluge, imaš mnogo kontakata s drugim ljudima, te naravno moraš biti orijentiran prema klijentima. Komunikacija ti također ne bi trebala biti strana, jer oko sebe moraš stvoriti okruženje koje pruža profesionalnu kompetenciju, te opuštenu atmosferu koja će izgraditi redoviti klijentelu. U svojim tretmanima bi trebala biti oprezna i nježna, te imati osjećaj za detalje.

Hard skills

  • Dermatološko znanje
  • Znanje o njezi i čišćenja kože
  • Znanje vizažista

Soft skills

  • Spretnost
  • Komunikacijske vještine
  • Usmjerenost na klijenta i uslugu

Kakva je budućnost kozmetičarke?

Kozmetičari se najčešće zapošljavaju u kozmetičkim i frizerskim salonima. Kako se svijest o ljepoti i zdravstvenoj njezi u društvu povećava, traži se sve više stručnjaka u ovoj industriji. Ukoliko završiš obuku za kozmetičara i pedikera, tvoje usluge će sigurno biti tražene. Zbog sve veće svijesti o tijelu kozmetičari sve više pronalaze poslove u spa hotelima ili wellnessima. S ovim zanimanjem, imaš priliku otvoriti i svoj salon. Također imaš priliku postati samozaposlen i obavljati kućne posjete ili pomoći bolesnim i starijim osobama, koje su ograničene u svojoj mobilnosti u bolnicama i domovima za starije i nemoćne osobe.


© 2021 Adorio - made within Croatia