Lakirer

Posao lakirer

Što radi lakirer?

Voliš bojati predmete? Već kao dijete si drugima lakirao nokte, te usput još i pola prsta? A kao tinejdžer si potajno htio raditi grafite? Možda je posao lakirera baš za tebe. U procesu s više koraka (temeljni premaz, lak, završna obrada) ne samo da lakiraš automobile, nego i brodove, vlakove i druga vozila. Na početku procjenjuješ (moguće) štete i izračunavaš troškove popravka, bojanja i radnog vremena. Trebao bi imati dobro oko za boje i kreativne ideje, jer za neke narudžbe možeš sam odlučiti o dizajnu. Kada je u pitanju lakiranje, najvažnije osobine su točnost i strpljenje. Ako možeš donijeti ove osobine zajedno sa osnovnim razumijevanjem i zanimanjem za tehniku, mogao bi biti jako dobar u ovom poslu.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

kemija, matematika, tehnička kultura, stručno znanje lakirera

Potrebne vještine lakirera

Kao lakirer trebaš različite vještine. S jedne strane, trebaš imati osnovno tehničko razumijevanje i zanimanje za različita vozila i njihovu prirodu. U isto vrijeme, kreativnost i oštro oko za boje su traženi u ovoj profesiji, jer - ovisno o tvom poslu i zadatku - može se dogoditi da sam moraš odrediti boju i dizajn za vozilo. Tijekom procesa lakiranja, važno je vrlo pažljivo raditi kako bi se dijelovi vozila što preciznije lakirali, a ne da uz taj dio, lakiraš još poneki. Također bi trebao strpljivo čekati da se boja osuši, prije nego počneš uklanjati šablone ili da počneš za završnim slojem. Ovisno o tome radiš li u maloj radionici ili u velikoj tvrtki, imat ćeš kontakt s kupcima i pratiti proces radnog naloga od početka do kraja. Stoga je korisno biti u stanju, realno planirati procese i moći izračunati troškove. Mnogo toga ćeš naučiti tokom prakse ili kasnije u tvrtki. Dakle, ne moraš sve savršeno savladati od početka.

Hard skills

  • Točnost i strpljenje
  • Dobro oko za boje i dizajn
  • Tehničko znanje o lakiranju

Soft skills

  • Komunikativnost
  • Samostalno planiranje proces
  • Izračun troškova

Kakva je budućnost lakirera?

Kao lakirer, s jedne strane, imaš priliku raditi u radionicama za lakiranje vozila, ili tvrtkama za izgradnju vozila ili brodova. Sve dok postoje automobili, vlakovi i brodovi i dok ljudi neoprezno voze, uvijek ćeš imati dovoljno posla. Ukoliko ti posao u jednom trenutku postane dosadan, uvijek možeš otvoriti nešto svoje i specijalizirati se u nekom području. Mnoge tvrtke nude vlastite interne obuke za lakiranje vozila.


© 2023 Adorio - made within Croatia