Programer

Posao programer

Što radi programer?

U vrtićima te se uvijek moglo pronaći u kutu kako se igraš lego kockicama. Voliš logično razmišljati, te su ti zanimljivi algoritmi? Timski si igrač, ali ne moraš nužno imati svakodnevni kontakt s novim ljudima, te si možeš zamisliti da provedeš nekoliko sati u komadu, sam ispred svog računala? Ako također imaš strpljenja, te se voliš baviti manjim detaljima, programiranje može biti tvoj posao iz snova. Programiranje ima mnogo manje veze s matematikom nego što bi očekivao, ali mnogo više s procesima i logikom. U osnovi, na tebi je da kažeš svom računalu što da radi, na način da razumije tvoje naredbe. Ovisno o tome želiš li da računalo prikazuje interaktivnu web stranicu ili modelira razvoj na financijskom tržištu, koristiš različite programske jezike i pišeš odgovarajuće kodove.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni ili stručni studij računarstva


Važni školski predmeti

matematika, informatika, engleski

Potrebne vještine programera

Naravno, kao programer, trebao bi ovladati s jednim ili više programskih jezika. No, kako tehnologija brzo napreduje, spremnost za učenje gotovo je važnija od tvojih postojećih vještina. Moraš biti sposoban i voljan učiti nove programske jezike, učiti o novim tehnologijama i naviknuti se na nove alate. Osim pisanja koda, često ćeš morati "popravljati bugove" - to jest, pronaći greške u programima i eliminirati ih. Iznad svega, to zahtijeva dobru dozu strpljenja. Osim toga, trebao bi se razlikovati po jednostavnom načinu rada, pogotovo zato što moraš dokumentirati svoj kod, te ga što razumljivije komentirati, kako bi tvoji članovi tima, to što jednostavnije razumjeli. Tvoj engleski bi trebao biti visokoj razini, jer je to jezik kojim se komunicira u IT industriji.

Hard skills

  • Programski jezici ovisno o poslu: HTML, CSS, Java, Javascript, C, C++, PHP, Ajax, Ruby on Rails
  • Poznavanje u radu s bazama podataka
  • SCRUM - procesni framework
  • Vrlo dobro znanje engleskog jezika

Soft skills

  • Spremnost na konstantno učenje
  • Mogućnost samostalnog rada
  • Vještine rješavanja problema
  • Timski rad

Kakva je budućnost programera?

Svaka veća tvrtka treba tehnički odjel, a programeri su potrebni u svakoj industriji. Kao programer, možeš se lako prebacivati između industrija, tražen si posvuda i u normalnim uvjetima možeš zahtijevati veću plaću za svoje usluge. Ovisno o programskim jezicima koje koristiš i područjima u kojima radiš, možeš programirati web stranice, aplikacije, igre, softverska rješenja, baze podataka i još mnogo toga. Ovisno o specijalizaciji, tvoj naziv biti će programer baze podataka, Android developer, web developer, programer aplikacijskog softvera, ili neki drugi naziv posla, kojeg tvoji roditelji neće razumjeti. Potpuno si neovisan o radnom mjestu i možeš raditi u bilo kojoj zemlji, jer kod radi isto u cijelom svijetu. Obzirom na razvoj tehnologije, ne moraš se brinuti za pronalazak posla.


© 2023 Adorio - made within Croatia