SEA manager

Posao SEA manager

Što radi SEA manager?

Kada upišeš riječ "tenisice" u Google traku za pretraživanje, odmah ćeš u popisu rezultata vidjeti oglase za Shooster, a ključna riječ "iPhone" predlaže Apple Store. Jesi li se ikad pitao tko se pobrinuo da se ti oglasi pojavljuju na prvim mjestima? Kao SEA (Search Engine Advertising) menadžer, brineš o tome da određeni oglasi pronađu određenog kupca. Ti procjenjuješ je li pojam koji se pretražuje vrijedan svoje cijene, jer se na temelju relevantnosti za kupca, određuje cijena pojma kojeg se traži. Što je viša u poretku, tvrtka će više platiti po kliku na oglas. Obzirom da tvoje reklame najčešće imaju određeni budžet, morati ćeš dobro pripaziti da ga ne prijeđeš. Cijene se mogu razlikovati na dnevnoj bazi, zbog čega ih uvijek moraš pratiti i te se znati prilagoditi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno stručno obrazovanje


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, matematika

Potrebne vještine SEA managera

Kako bi smisleno stavio oglas u neku tražilicu, potrebna ti je stručnost u marketingu i optimizaciji tražilica. Osim toga, sa sobom bi trebao donijeti analitičko razmišljanje i volju za praćenjem tržišta. Komercijalna stručnost i sigurno rukovanje brojevima mogu ti pomoći prilikom planiranja i trošenja svog budžeta. Osim toga, moraš znati koristiti razne alate kao što su Google Analytics i Google AdWords. Obzirom da kao SEA menadžer, s potencijalnim kupcima komuniciraš kroz reklame, trebao bi sa sobom ponijeti talent za komunikaciju i dobar osjećaj za govorništvo. Tvoji tekstovi ne bi trebali biti samo lako čitani, nego i bez pravopisnih pogrešaka. Budući da radiš kao SEA menadžer, trebao bi imati opći interes za digitalne medije.

Hard skills

  • Marketinške vještine
  • IT vještine i razni alati (Analytics, AdWords)
  • Komercijalna stručnost
  • Znanje u optimizaciji tražilica (SEO)

Soft skills

  • Komunikacijske vještine
  • Dobar izražaj riječima i pismom
  • Sigurno rukovanje brojevima i troškovima
  • Interes za digitalne medije
  • Analitičko razmišljanje

Kakva je budućnost SEA managera?

Izgledi za pronalazak posla su dobri: sve češće "googlamo" cijene, rezultate testiranja, usporednih ponuda, ocjena i slično, prije donošenja odluke o kupnji nekoga proizvoda. Stoga će potreba za SEA menadžerima nastaviti rasti. Na temelju brzog razvoja digitalnog tržišta i korištenja medija i sredstava komunikacije, profil posla će se nastaviti razvijati i mijenjati. To se može odnositi na novo nastali tehnički alat i na područje zadataka. Da bi ostao u "toku", trebao bi se redovito educirati s specijaliziranim člancima, biti na internetu i sam istraživati tržište.


© 2021 Adorio - made within Croatia