Skladišni logističar

Posao skladišni logističar

Što radi skladišni logističar?

Kada bi kao dijete došao u trgovinu, nisi samo razmišljao o tome, što će ti mama kupiti, nego te i zanimalo kako svi ti proizvodi dolaze u prodavaonicu, te na koji ih se način optimalno rasporedi po policama? Onda bi skladišna logistika mogla biti nešto za tebe. Kao takav, odgovoran si za skladište i robu u njoj. Vodiš brigu o organizaciji, tehnici i upravljaš sa ulaznom i izlaznom robom. Stvaraš statistike o potrošnji robe i izvještavaš o proizvodima koji se trebaju rjeđe naručivati, te o proizvodima koji se dobro prodaju. Kroz tvoj posao, trgovine imaju potreban broj namirnica u svojim policama, a industrijske tvrtke šalju proizvode krajnjim kupcima. Uvijek nastojiš omogućiti najbolju učinkovitost i stalno poboljšavati proces skladištenja i transporta. Usput rečeno, većina logističara skladišta poznaje svoje hale barem jednako dobro kao i njihov dom.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

hrvatski, matematika

Potrebne vještine skladišnog logističara

Samo pospremiti nekoliko kutija u spremište i redovito provjeravati koje proizvode moraš naručiti? Toliko jednostavan, ovaj posao nije. Kako bi se posao pravilno odrađivao, potrebno je donijeti stručnost u logistici i inventaru, jer tek tada možeš smisleno pohraniti robu i pratiti primitke i izlaze robe. Također moraš biti u mogućnosti koristiti posebnu opremu i softver za to. Budući da ne vodiš samo brigu o skladištenju, već i koordiniranju isporuke, također si stručnjak za osiguranje tereta i transportnu tehniku. Za tebe osobno organizacija i urednost ne bi trebali biti strane riječi. Najčešće svoj posao odrađuješ u timu, tako da bi trebao biti spreman uklopiti se. Budući da nemaš uvijek viljuškar pri ruci, određena fizička pripremljenost je dobrodošla.

Hard skills

  • Stručno znanje u logistici i inventuri
  • Stručno znanje u osiguranju tereta
  • Tehnologija transporta i skladištenja
  • Korištenje posebne opreme i softvera ( transporteri i ERP sustavi)

Soft skills

  • Organizacijske vještine
  • Timski rad
  • Fizička pripremljenost

Kakva je budućnost skladišnog logističara?

U ovoj profesiji je široki spektar industrija u kojima se možeš zaposliti - od pakiranja i supermarketa do velikih korporacija. Kako u svom poslu ne naučiš samo o skladištenju i otpremi, puno toga naučiš i o ostalim poslovnim procesima, tako da možeš uskočiti i u druge odjele. Kako se tehnologija razvija, posao će ti biti olakšan, jer se razvijaju razni strojevi koji će ubrzati procese u tvome radu. Prve velike tvrtke kao što su Amazon ili Walmart već testiraju izlazne isporuke putem drona.


© 2021 Adorio - made within Croatia