Soboslikar

Posao soboslikar

Što radi soboslikar?

Da se tebe pita, svijet bi mogao biti puno šareniji? Barem unutarnji i vanjski zidovi kuća? Rado koristiš špahtlu i kist? Tada bi zanimanje soboslikara, moglo biti idealno za tebe. Kao soboslikar, ne valjaš samo valjkom po zidovima. Jedan od tvojih poslova može biti bojanje vrata, prozora, stropova ali i namještaja izrađenog od različitih materijala. Ovisno o tvrtki u kojoj si zaposlen, možda ćeš morati napraviti i razne pripreme za svoj rad. To uključuje sve aktivnosti koje se odnose na soboslikarsku djelatnost, od savjetovanja klijenata do samostalnog postavljanja skele i zaštićivanja.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

likovni, matematika

Potrebne vještine soboslikara

Za soboslikara, je potreban osjećaj za komponiranje boja, uglađivanje površina kao i oko za detalje. Kao i ostala zanimanja u građevini, tvoje radno vrijeme počinje rano ujutro, tako da bi trebao biti jutarnji tip osobe. Prilikom restauracije bi trebao imati dobar osjećaj u prstima, obzirom da se tu radi s detaljima. Sigurnost i odgovornost je također važna u ovoj profesiji, obzirom da moraš osigurati radno okruženje, te se penjati na skelu. Ne bi trebao patiti od vrtoglavice, jer kao soboslikar ne radiš samo u radionici ili unutarnjim prostorima, nego često stojiš na ljestvama i visokim visinama s vanjske strane zgrade.

Hard skills

  • Stručno znanje soboslikara

Soft skills

  • Ne imati strah od visine
  • Odgovornost
  • Ljubaznost prema kupcima
  • Fizička sposobnost

Kakva je budućnost soboslikara?

Soboslikarske tvrtke kao i tvrtke za obnovu, građevinske tvrtke, restauratorske radionice u muzejima, kao i tvrtke za izradu fasada stalno traže kvalificirane zaposlenike. Ukoliko imaš volju za radom i trudom sigurno možeš pronaći dobar posao. Nakon određenog stečenog iskustva možeš postati i samozaposlen. Obzirom na izgradnju velikog broja stanova i renoviranje starih, mogućnost zaposlenja u ovoj profesiji je jako dobra.


© 2021 Adorio - made within Croatia