Social Media Manager

Posao Social Media Manager

Što radi Social Media Manager?

Organski doseg za tebe nema nikakve veze s medicinom i znaš da se riječ "peak" u tvom poslu ne odnosi na gužve ulicama. Naoružan Snapchatom, Twitterom i Facebookom, započinješ svoj svakodnevni posao kako bi generirao fanove, povećao broj "likeova" i poneki "share". Kao Social Media Manager radiš sve to i još mnogo toga. Ti svoj posao možeš raditi s bilo kojeg mjesta. U jednom trenutku izvještavati ćeš uživo prko "smartphonea", a već u sljedećem ćeš sjediti za laptopom i analizirati zadnji "post" kojeg si objavio na World Wide Webu. Kreativnost je jednako važan dio tvog posla kao i naknadna analiza objavljenog sadržaja, u kojem fokus moraju biti tvoji fanovi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno posebno obrazovanje, postoje razni tečajevi za usavršavanje


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, matematika

Potrebne vještine Social Media Managera

Da bi dobio likeove, shareove i komentare, nije dovoljno samo objaviti smiješnu sliku. Social Media Manager, ne samo da mora biti dobar s riječima, već i brojevima, obzirom da moraš planirati kako ćeš iskoristiti svoj budžet. Hoćeš li uložiti u "page likeove" ili sponzorirati svoj novi post? Kako dobiti više angažmana bez većeg ulaganja? U tvojem se svijetu sve vrti oko plaćenog i organskog dosega. Da bi sve to mogao pratiti, trebao bi znati što te riječi znače, te kako ih ispravno koristiti u svojim strategijama. Nije ti potrebno samo stručno znanje medija i interneta, već i organizacijski talent, obzirom da se tvoji fanovi oslanjaju na redovito dobivanje svog omiljenog sadržaja. Moraš biti otporan na stres, jer ćeš često morati brzo reagirati kako bi spriječio kaos i uvijek pronaći pravi sadržaj. Društvene mreže će brzo nagraditi tvoje smiješne slike, ali će te isto tako brzo kazniti s jednom lošom objavom. Iako možeš zakazati većinu postova, često nemaš klasično radno vrijeme od devet do pet, jer uvijek trebaš paziti i pratiti svoje objave na platformama. Ukoliko imaš znanja u uređivanju videozapisa ili Photoshopu, to će ti definitivno pomoći u tvom poslu. Engleski u ovom poslu nije samo dodatan plus, nego je apsolutno obvezan kako u govoru tako i u pismu.

Hard skills

  • Planiranje budžeta
  • Stručno znanje o medijima
  • Znanje engleskog jezika
  • Programi za analitiku (npr. Google Analytics)
  • Softver i programi za uređivanje (npr. Photoshop)

Soft skills

  • Matematičko razumijevanje
  • Vrlo dobro izražavanje u govoru i pismu
  • Komunikacijske vještine

Kakva je budućnost Social Media Managera?

Dok prije nekoliko godina uopće nije postojao Social Media Manager, nego su se studenti na praksi brinuli o nekoj Facebook stranici, oglasi se za ovu profesiju sada povećavaju. Kako bi sa nekom tvrtkom, došao do ciljane skupine korisnika, potrebna je uspješna odgovarajuća kampanja na internetu, te odgovarajućim kanalima društvenih medija. Bilo da se radi o PR agenciji koja brine o Facebooku, Instagramu i sličnim profilima drugih tvrtki, komunikacijski ili marketinški odjel tvrtke ili medijske kuće - Social Media Manageri imaju širok raspon djelatnosti u kojom se mogu zaposliti. Marketinška industrija - posebno područje online marketinga - stalno dobiva na važnosti, te obzirom na zanimljivost ovog posla, imati ćeš veliku konkurenciju u pronalasku posla.


© 2021 Adorio - made within Croatia