Što radi tehničar u čišćenju?

Što radi tehničar u čišćenju?

Jesi li se ikad zapitao tko će nakon utakmice urediti tribine na stadionu ili u dvorani? Ili tko je očistio klupe na stanici, zbog čega ne moraš gurati ostatke smeća od proteklog dana, da bi sjeo dok čekaš bus ili tramvaj? Osobe zadužene za održavanje i čišćenje imaju važnu ulogu u našem društvu, oni osiguravaju red i čistoću. Često se taj posao ne shvaća ozbiljno, iako je toliko bitan za naš suživot. Ili se osjećaš ugodno u prljavom okruženju? Osim toga, oni indirektno također pomažu u spašavanju života, jer bolnice uvijek moraju biti čiste i higijenski na visokoj razini. Zadatak tehničara za čišćenje nije samo jednostavno čišćenje. Ovisno o vrsti podloge određuješ postupak čišćenja i doziraš sredstva za čišćenje, sredstva za dezinfekciju i sredstva za njegu. Ponekad koristiš i strojeve kao što su stroj za čišćenje pod visokim tlakom ili strojevi za šamponiranje. Rad može uvelike varirati ovisno o lokaciji. Čišćenje velike dvorane zahtijeva drugačije, alate i mjere predostrožnosti nego što to čini čišćenje fasade visoke zgrade.

Koje su vještine potrebne za tehničara u čišćenju?

Industrija zahtijeva široko znanje o materijalima i sredstvima za čišćenje. Budući da, ovisno o površini koja se čisti, moraš postupiti drugačije. Moraš znati koje kemikalije ćeš koristiti na drvenoj, staklenoj ili kamenoj podlozi. Također moraš biti fleksibilan jer se posao odvija u različito vrijeme. Na primjer, ako čistiš javni prijevoz, to ne možeš činiti tijekom dana. Čak i važni sportski objekti, kao što su stadioni, čiste se noću kada nema posjetitelja ili timova na licu mjesta. Budući da se rad uglavnom odvija u grupama, trebao bi se moći integrirati i biti timski igrač. Profesija nije za one slabijeg želudca. Moraš biti otporan u smislu osjetljivosti na miris i gađenje. jer ćeš ponekad čistiti neugodne ostatke od prošle noći. Potrebna je i tjelesna kondicija, jer je posao vrlo aktivan i ponekad moraš podići teške stvari. Na primjer, ako čistiš strop dvorane, morat ćeš se brinuti o postavljanju i demontaži skela, kao i penjanje na nju.

Hard skills

  • Znanje o materijalima, deterdžentima i dezinfekcijskim sredstvima

Soft skills

  • Izdržljivost i snaga
  • Organizacijski talent
  • Neosjetljivost kože
  • Timski rad

Kako postati tehničar u čišćenju?

Ova profesija obično ne zahtijeva visoku razinu obrazovanja, ali može uključivati specifičnu obuku o čišćenju i uporabi opreme.

Kakva je budućnost tehničara u čišćenju?

Završetkom uspješne edukacije imate dobru budućnost s ovom strukom, koja značajno doprinosi osiguravanju higijenskih standarda. Industrija nudi dobre mogućnosti za napredak. Ili unutar tvrtke ili kao majstor u samozapošljavanju. U tvornicama, na primjer, možeš postati predradnik, upravitelj objekta ili voditelj odjela. Stalni tehnički razvoj također mijenja korištenje alata i postaje inovativniji, zato bi trebao biti u toku sa tehnologijom.



© 2024 Adorio - made withfor Croatia