Tehničar u metalurgiji

Posao tehničar u metalurgiji

Što radi tehničar u metalurgiji?

Kao tehničar u metalurgiji radiš s vrlo posebnim materijalom, bez kojeg naš svijet, kao što znamo, ne bi bio moguć. Metal je bitan za izgradnju vozila, brodova, strojeva, mostova, alata i još mnogo toga. Tehničar u metalurgiji je profesija koja se može pripisati odjelu takozvanih "bravarskih profesija". Ova zanimanja su podijeljena na tehnologiju lima, tehnologiju konstrukcije vozila, tehnologiju metalnih konstrukcija, tehnologiju obrade metala, tehnologiju kovanja i tehnologiju čelične konstrukcije. U području obrade metala izrađuješ, ugrađuješ i popravljaš čelične konstrukcije. To se može odnositi na vozila, dizalice ili dvorane za koje izrađuješ konstrukcijske okvire, ventilacijske osovine ili slično. Dakle, to je vrlo raznolik posao, u kojem se tvoji zadaci mijenjaju od projekta do projekta. Tvoje radno mjesto može biti u zatvorenom (radionica) ili na otvorenom kada, si na raznim gradilištima.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti školu tehničkog ili industrijsko obrtničkog zanimanja po četverogodišnjem programu


Važni školski predmeti

fizika, matematika

Potrebne vještine tehničara u metalurgiji

Kao osnovni preduvjet za rad kao tehničara u metalurgiji je fizička snaga obzirom da često nosiš velike i poprilično teške komponente. Prisutna je velika buka prilikom glodanja metala, prljavština i ponekada rad na otvorenom. Prostorna imaginacija pomoći će ti u oblikovanju i sastavljanju različitih komponenti. Kod dijelova gdje zbog manjka prostora ili posebnosti rada, stroj moraš zamijeniti vlastitim rukama, potrebne su ti posebne vještine i dobar osjećaj u prstima. Kao tehničar za čeličnu konstrukciju, obično radiš u timu. To znači da su važne i tvoje meke vještine: dobra suradnja s kolegama i pouzdan i pažljiv rad, su među najvažnijim vještinama. Strpljivost i koncentracija su također važne vještine, pogotovo kada se zbog rokova kojih se treba pridržavati, radni dan produži.

Hard skills

  • Fizička snaga i otpornost
  • Zanatske vještine

Soft skills

  • Prostorna imaginacija
  • Analitički način rada
  • Pouzdanost
  • Preciznost
  • Motiviranost
  • Izdržljivost

Kakva je budućnost tehničara u metalurgiji?

Za zaposlenje u metalnoj industriji, tvoji izgledi su trenutno vrlo dobri. I u industriji čelika postoji veliki nedostatak kvalificiranih radnika, tako da možeš računati na relativno siguran posao. Tvoje obrazovanje te osposobljava za širok raspon komercijalnih i industrijskih tvrtki koje sami obrađuju metal ili koriste proizvodnu opremu koja zahtijeva tehničku podršku od tebe kao stručnjaka. Ovisno o veličini tvog poslodavca, imaš različite mogućnosti za napredovanje, kao što su poslovođa, voditelj smjene, gradilišta ili radionice. U nekim područjima metalne industrije, također možeš postati i samozaposlen.


© 2021 Adorio - made within Croatia