Voditelj vijesti

Posao voditelj vijesti

Što radi voditelj vijesti?

Zanimaju te dnevna događanja, imaš široko opće znanje, te možeš sadržajno pratiti skoro sve teme iz politike, pa sve do nogometnih prvenstava? Ekstrovertiran si i voliš biti u središtu pozornosti. Dok su se tvoje kolege bojali držati prezentacije, tebi je to bio vrhunac dana? Tada bi posao voditelja vijesti mogao biti za tebe. Kao voditelj vijesti radiš za televiziju ili radio stanicu, te gledateljima ili slušateljima prezentiraš najaktualnije novosti. No to nije jedino što radiš, možeš također moderirati razne emisije ili istraživati razne teme, te raditi priloge o njima. Priloge svojih kolega, prvo ćeš provjeriti i ispraviti, kako bi ih što bolje mogao izgovoriti. Nakon emitiranja ćeš često od svojih kolega dobiti "feedback" o svom moderiranju.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij ili preddiplomski stručni studij novinarstva


Važni školski predmeti

hrvatski, engleski, geografija, povijest

Potrebne vještine voditelja vijesti

Kao voditelj vijesti, moraš imati puno znanja, jer prezentiraš vijesti na području domaće i vanjske politike, gospodarstva, povijesti, kulture, sporta, te ponekada i doprinosu načina života, zabavi ili znanosti. Prilikom izvještavanja, trebao bi biti vjerodostojan i siguran u sebe, stoga je uvijek prednost ukoliko znaš o čemu pričaš, a ne da samo čitaš tekst i priče koje su ti drugi napisali. Trebao bi imati i ugodan glas, te ako radiš na televiziji voditi brigu o svom izgledu i držanju. Trebao bi biti sposoban profesionalno govoriti i izvještavati na visokoj gramatičkoj razini hrvatskog jezika, kao i bez naznake nekog dijalekta. To ćeš naučiti na posebnom jezičnom treningu, kojeg obično financira tvoj poslodavac. Važna vještina voditelja vijesti je i njegova spontanost. Ponekada tijekom emitiranja dolaze nove informacije koje upotpunjuju vijest, te je na tebi da to što bolje ubaciš u svoje izvješćivanje. Ponekada dolazi i do tehničkih problema u studiju, te je tada spontanost važna kako gledatelji ne bi primijetili neke nedostatke. Za sramežljive ljude, ovo zanimanje, definitivno nije. Mnogi voditelji, također istražuju vlastite priče, te su u isto vrijeme novinari. Također važne vještine za ovo zanimanje jesu: znatiželja, društvenost, dobar način izražavanja u govoru i pismu, te govorne vještine.

Hard skills

  • Jezične vještine

Soft skills

  • Retorika
  • Dobar način izražavanja u govoru i pismu
  • Otpornost na stres
  • Multitasking
  • Društvenost

Kakva je budućnost voditelja vijesti?

Za početnike je medijska industrija jako teška. Često ćeš morati odraditi nekoliko besplatnih ili jako loše plaćenih poslova, prije nego ćeš se, u nekoj redakciji, moći zaposliti kao slobodni novinar. Ukoliko se možeš dokazati, kad-tad će te zaposliti, te ćeš se onda morati naraditi da bi postao voditelj vijesti. No jednog dana kada uspiješ doći do te pozicije, tvoja primanja bi trebala biti iznadprosječna. Ukoliko si poznat publici, te se tvoja uloga voditelja povezuje s nekom emisijom, te ona ne bi bila ista bez tebe, imati ćeš dobar argument za povećanjem plaće. Posao voditelja vijesti će se u budućnosti sigurno malo promijeniti, obzirom da televizija gubi sve više gledatelja, te se svi prebacuju na online čitanje vijesti.


© 2021 Adorio - made within Croatia