Vrtlar

Posao vrtlar

Što radi vrtlar?

Umjesto čokoladice, radije ćeš za neki mali snack pojesti krastavac iz svog vrta. Možeš imenovati svako svoje cvijeće i čak razlikovati drva u obližnjoj šumi. Tvoj interes za prirodu i biljke možeš savršeno pretočiti u posao kvalificiranog radnika u području hortikulture. U ovom poslu biti ćeš stručnjak za širok izbor ukrasnih biljaka, povrća i voća, drvenastih biljaka i trava i to ne samo iz svoje zemlje, već iz svih klimatskih područja. Svakodnevni je izazov, na odgovarajući način održavati biljke koje nisu autohtone. Različito lijevanje, gnojenje ili šišanje. Ovisno o biljci saditi ćeš ju na otvorenom ili u staklenicima. U idealnom slučaju, biljke ćeš prodati kupcima ili trgovcima na veliko. Ukoliko nisi uključen u proizvodnju usjeva, možeš se brinuti o javnim parkovima ili pomoći u održavanju i obnavljanju botaničkih vrtova.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

matematika, biologija, geografija

Potrebne vještine vrtlara

Kao vrsni hortikulturni radnik, trebao bi sa sobom donijeti veliko zanimanje i strast prema biljkama, zato što je u tvom poslu uživanje u tvom radu veoma bitna. Trebao bi steći veliko znanje u ovom području, te znaj da bi posao mogao biti fizički naporan. Mnogi poslovi se odrađuju na koljenima ili u savijenom položaju. Osim toga, stalno moraš pratiti svoje biljke, kako bi u slučaju neke zaraze ili štetočine, mogao na vrijeme intervenirati. Potrebna ti je stručnost za alate i tehničku opremu koju koristiš, jer ne samo da ćeš ih upotrebljavati, već ćeš također morati obaviti održavanje i, ako je potrebno, obaviti popravak. Na primjer, ako sustav za navodnjavanje ne radi kako treba, trebao bi riješiti problem. Budući da su mnoge biljke osjetljive i uvijek moraju biti pravilno kaljene i zalivene, vremenski pritisak ovdje igra veliku ulogu. Kontakt s kupcima i dobavljačima također je dio uobičajenog posla, stoga bi trebao znati kako komunicirati s drugima.

Hard skills

  • Stručnost u područje biljne znanosti
  • Rukovanje i održavanje vrtlarskih alata i opreme
  • Stručnost u uzgoju i sadnji

Soft skills

  • Društvene vještine
  • Fizička sposobnost
  • Spretnost
  • Neosjetljivost kože

Kakva je budućnost vrtlara?

U vrtlarstvu imaš različite mogućnosti zapošljavanja. U malom, srednjem ili velikom poduzeću, kao zaposlenik u gradu, u istraživačkom timu, u botaničkom vrtu ili na groblju. Također možeš postati samozaposlen kao vrtlar ili otvoriti trgovinu cvijećem. Općenito, ova industrija doživljava rast, jer zaštita okoliša i život u zelenilu postaju sve važniji. Unatoč dobrim izgledima, ne smiješ zaboraviti da industrija ovisi o ekonomskim čimbenicima. Velika je vjerojatnost da će privatne osobe u kriznim vremenima, zapostaviti uređivanje svoga vrta, te izdvojiti financijska sredstva za to. Proračun grada, također ovisi o tome koliko će se ulagati u uređivanje okoliša.


© 2021 Adorio - made within Croatia