Što radi zdravstveno laboratorijski tehničar?

Što radi zdravstveno laboratorijski tehničar?

Kao dijete si se veselio setovima za znanstvenike? Nisi gadljiv, te nemaš problema s krvi i drugim tjelesnim tekućinama? Osim toga, uvjeren si da ti bijela kuta dobro stoji? Onda bi posao zdravstveno-laboratorijskog tehničara mogao biti posao za tebe. Kao tehničar, pomažeš liječnicima u dijagnosticiranju bolesti ispitivanjem krvi, tkiva ili stanica pomoću raznih laboratorijskih postupaka. Na taj način, saznati ćeš, jesu li pacijenti zdravi ili što im nedostaje. Na temelju tih informacija, liječnici s kojima radiš, mogu odabrati najbolju metodu liječenja. Također održavaš svoje strojeve, vodiš računa da u laboratoriju sve teče glatko i pažljivo zabilježavaš svoje analize.

Koje su vještine potrebne za zdravstveno laboratorijskog tehničara?

Kao zdravstveno-laboratorijskom tehničaru, ništa ti se ne smije gaditi. Cijeli dan radiš s uzorcima krvi, urina i stolice koje moraš analizirati i ocijeniti. Naravno da nosiš rukavice i zaštitnu odjeću, ali ako ne možeš vidjeti krv, ova profesija nije za tebe. Trebao bi biti u mogućnosti vrlo precizno raditi, jer zapisuješ rezultate analize, te ovdje najmanja pogreška može dovesti do velikih problema. Osim toga, radiš s raznim kemikalijama koje se moraju rukovati i zbrinjavati prema protokolu, i uvijek moraš poštivati stroge higijenske standarde u laboratoriju. Potrebno kemijsko znanje kao i korištenje opreme u laboratoriju, steći ćeš tokom svog obrazovanja. Za dokumentaciju rezultata, uglavnom se koriste posebni računalni programi, koje ćeš trebati znati koristiti. Obzirom da surađuješ u timu sa doktorima, kolegama i znanstvenicima, trebao bi biti timski igrač.

Hard skills

  • Stručno kemijsko znanje
  • Stručno tehničko znanje
  • Računalne vještine

Soft skills

  • Točnost i pouzdanost
  • Empatija
  • Timski rad

Kako postati zdravstveno laboratorijski tehničar?

Da biste postali zdravstveno-laboratorijski tehničar, obično je potrebno zadovoljiti određene obrazovne zahtjeve. Obično ti zahtjevi uključuju završetak relevantnog programa obrazovanja za zdravstveno-laboratorijske tehničare, kao što je tečaj ili studij na visokoj školi ili fakultetu. Nakon završetka programa obrazovanja, možda ćete također trebati dobiti odgovarajuće certifikate ili dozvole za rad u laboratorijskom okruženju, ovisno o vašoj jurisdikciji i specifičnim zahtjevima zanimanja.

Kakva je budućnost zdravstveno laboratorijskog tehničara?

Kao zdravstveno-laboratorijskog tehničara, možeš raditi u farmaceutskim tvrtkama, istraživačkim institutima, sveučilištima, bolnicama i dijagnostičkim centrima. Tvoje prilike za zapošljavanjem su raznolike i možeš sam odlučiti u kojoj radnoj sredini želiš raditi. Na primjer, ako želiš puno raditi s ljudima, možeš raditi u bolnici, a ukoliko se želiš baviti nekim temeljitijem istraživanjem u mirnom okruženju, zaposliti ćeš se na sveučilištu ili istraživačkom institutu, te biti podrška znanstvenicima koji istražuju molekularnu biologiju, mikrobiologiju ili kemiju. Službe za transfuziju krvi i zdravstvene ustanove također trebaju laboratorijske tehničare. Nakon što shvatiš u kojem području želiš raditi, možete se i dodatno specijalizirati.© 2024 Adorio - made withfor