Zubni tehničar

Posao zubni tehničar

Što radi zubni tehničar?

Jesi li ikada imao nešto između dva zuba i osjetio neugodan pritisak? Slično neugodu osjećaš, kada ti kruna ne pristaje ili kada proteza nije sjela kako treba. Zubni tehničari su odgovorni za sve te stvari. Proizvodiš zubne proteze prema specifikacijama stomatologa. To mogu biti plombe, krunice, mostovi ili proteze. Za izradu koristiš zubne otiske ili šablone, te ih onda prilagođavaš željenoj protezi. Pomaže ti tehnička oprema kao što su laseri i polirači te male lopatice koje pomažu, primjerice, kod modeliranja gipsmase. Nakon uspješne proizvodnje, ponovno provjeravaš kvalitetu, jer svaki tvoj proizvod nosi, da tako kažemo, tvoj pečat kvalitete. Bez obzira na vrstu proteza o kojoj se brineš: uvijek se moraš pobrinuti da je zagriz onaj pravi.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

fizika, matematika, stručno znanje zubnog tehničara

Potrebne vještine zubnog tehničara

Zubni tehničari trebaju mnogo znanja o materijalima koje koriste, obzirom da se obrađuju drugačije i različitim uređajima. Softver također igra sve važniju ulogu u ovoj profesiji. Dakle, ako sa sobom doneseš i tehničko razumijevanje, olakšat ćeš si posao. Budući da radiš s osjetljivim strojevima i osjetljivom tehnologijom, ne samo da ju moraš znati koristiti, već ih održavati i pridržavati se higijenskih propisa. Zaštitne mjere također su važne za tvoj posao kako se ne bi ozlijedio. U ovom poslu nije samo važno da znaš sve o materijalima, nego i tvoja preciznost i točnost. Naposljetku, proizvedene proteze i plombe bi se trebale savršeno uklopiti kod pacijenta. Iako sam izrađuješ proteze, moraš imati dobru komunikaciju s stomatolozima, jer su oni ti koji uzimaju otiske čeljusti. Da bi tvoj rad bio kvalitetan, nije ti samo bitna vještina u prstima nego i prostorna imaginacija, jer ne zaboravi, u ovoj profesiji je finalni proizvod tvoj ručni rad.

Hard skills

  • Tehnologija implantata i proteza
  • Protetika
  • Znanje o materijalima
  • Korištenje softvera i tehnologije
  • Higijenske i zaštitne mjere

Soft skills

  • Spretnost i preciznost
  • Prostorna imaginacija

Kakva je budućnost zubnog tehničara?

Većina zubnih tehničara radi u tvrtkama stomatološke industrije ili u stomatološkim laboratorijima. Iako većinu vremena provodiš u laboratoriju, ne izvodiš nikakve pokuse, ali koristiš tehničku opremu i materijale za izradu mostova i još mnogo toga. U ovoj struci obvezuješ se na kontinuiranu obuku u smislu opreme i materijala, jer samo na taj način možeš biti siguran da ćeš uvijek biti na potrebnoj razini znanja. Kao i u drugim profesijama, digitalizacija mijenja tehnologiju dentalne industrije. Skeneri, rendgenski uređaji ili laseri bili su tek početak. U budućnosti je zamislivo da se cijele proteze mogu proizvesti uz pomoć 3D pisača. Osim toga, već i IT sučelja pomažu u poboljšanju komunikacije između stomatologa i tehničara.


© 2021 Adorio - made within Croatia