Troškovi života

64% osoba u Hrvatskoj smatra da s plaćom ne može pokriti svoje troškove života

U našem istraživanju je sudjelovalo više od 30 tisuća osoba i većina smatra da se sa 8.000 kuna mogu pokriti svoje troškove života u Hrvatskoj.

Dosta je nezahvalno odgovoriti na pitanje kolika plaća treba biti za pokrivanje troškova života jer je teško definirati što je potrebno za život i ovisi o gradu u kojem živiš. Treba li dodati u računicu mobitel i internet, izlaske u restorane, kućne ljubimce i odlazak na godišnji odmor u neku drugu zemlju? Koliko plaćati za auto?

Nekima treba manje nego drugima i ljudi imaju različite prioritete, pa je možda je osobna percepcija „koliko nam treba“ važnija od računice poput potrošačke košarice.

Na slici ispod možete vidjeti koje plaće imaju druge osobe i smatraju li da imaju plaću s kojom mogu pokriti svoje troškove.

U našem istraživanju je sudjelovalo više od 30 tisuća osoba i većina smatra da se sa 8.000 kuna mogu pokriti svoje troškove života u Hrvatskoj. Međutim, tu plaću za sada ima tek oko trećina zaposlenih, a medijalna neto plaća u Hrvatskoj za rujan ove godine je bila 6.500 kuna.

Prema izračunu Nezavisnog hrvatskog sindikata minimalna košarica za tročlanu obitelj iznosila je prije ovih poskupljena 7.800 kn, a prema novim cijenama i izračunima za pokrivanje osnovnih troškova života sada treba 10.500 kuna. Dok se prosječna košarica, koja je dostojna življenja, ne pretjerana, nego nekakva koja bi zadovoljila normalne potrebe kućanstva prije poskupljenja bila oko 10.500 kuna.

U Zagrebu najviše osoba, njih 44%, smatra da s plaćom može pokriti troškove života. Slijede Međimurje s 41% i Istra s 39%. Dok najmanje osoba može pokriti svoje troškove u Vukovaru (26%) i Dubrovniku (27%).


© 2024 Adorio - made withfor