Tržište rada

Analiza: Tržište rada 2022. travanj

U Hrvatskoj je broj objavljenih novih slobodnih radnih mjesta za travanj bio 47% viši nego u 2021. godini. Podaci o objavljenim slobodnim radnim mjestima su prikupljeni s online oglasnih portala za posao i stranica karijera poslodavaca u Hrvatskoj za razdoblje izvještavanja.

OVI index za travanj - mjera koja prati potražnju na tržištu rada - za 47% je viši u odnosu na 2021. godinu. Potražnja za radnom snagom značajno se poboljšala u odnosu na prethodnu godinu, međutim ona se osjetno razlikuje prema djelatnostima.

Globalno gospodarsko okruženje se pogoršalo kao rezultat rata u Ukrajini. Trgovina Zapada s Rusijom se urušila, a poremećaji u nabavnim lancima su dodatno povećali cijene energenata i sirovina koje su i prije rata neprestano rasle. Očekivanja o gospodarskom razvoju u EU, SAD-u i Kini su pesimistična, iako će zemlje europodručja vjerojatno više osjetiti ekonomske posljedice Rusko-Ukrajinskog rata nego SAD i Kina. Posljedice rata u Ukrajini na tržište rada trenutno se odražavaju samo u izoliranim slučajevima. Međutim, opasnosti koje proizlaze iz daljnje eskalacije i zaustavljanja isporuke ruskih energenata, teret su daljnjeg gospodarskog razvoja.

Objavljeni oglasi za posao su rekordni za prva 4 mjeseca ove godine, a ako se potražnja za radnom snagom ovako nastavi, onda možemo biti optimistični u pogledu ove godine. Broj novih objavljenih oglasa raste u svim djelatnostima, a najviše otvorenih natječaja je za zanimanja iz djelatnosti prodaje, turizma i ugostiteljstva te transporta.

Ako usporedimo zapošljavanje s prethodnim sezonama, samo u turizmu treba do ljeta zaposliti između 20-30 tisuća osoba. Međutim, s obzirom na veliku potražnju za radnom snagom izvan turističkog sektora i najnižu nezaposlenost za mjesec travanj, očekujemo da će sezonsko zapošljavanje na domaćem tržištu rada biti još teže nego u prethodnim razdobljima.

U prvom kvartalu 2022. potražnja za radnom snagom se povećala u svim županijama u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najviše u gradu Zagrebu i županijama Splitsko-Dalmatinska, Primorsko-Goranska i Istarska.

Prema Google Trendsu, broj osoba koje traže posao u travnju ove godine smanjio se za 8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što ne iznenađuje s obzirom da se broj nezaposlenih osoba smanjuje iz mjeseca u mjesec.

Nezaposlenost opada kao posljedica popuštanja ekonomskih restrikcija i početak uobičajenog proljetnog zapošljavanja. U travnju ove godine broj nezaposlenih se smanjio za 6 tisuća na 119 tisuća osoba (na dan 30.04.2022) u odnosu na prethodni mjesec, što je manje nego prije pandemije za isti period. U odnosu na travanj prošle godine, to je 29 tisuća manje, a u odnosu na travanj 2020. manje je za 40 tisuća osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak ove godine iznosi 7,5%.© 2024 Adorio - made withfor