Tržište rada

Analiza: Tržište rada 2022. ožujak

OVI index za ožujak - mjera koja prati potražnju na tržištu rada - za 67% je viša u odnosu na 2021. godinu.

U Hrvatskoj je broj objavljenih novih slobodnih radnih mjesta za ožujak bio 67% viši nego u 2021. godini. Podaci o objavljenim slobodnim radnim mjestima su prikupljeni s online oglasnih portala za posao i stranica karijera poslodavaca u Hrvatskoj za razdoblje izvještavanja.


OVI index za ožujak - mjera koja prati potražnju na tržištu rada - za 67% je viša u odnosu na 2021. godinu. Potražnja za radnom snagom značajno se poboljšala u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja se naravno osjetno razlikuje prema djelatnostima. Posljedice rata u Ukrajini se odražavaju trenutno na tržište rada samo u izoliranim slučajevima. Međutim, opasnosti koje proizlaze iz daljnje eskalacije i zaustavljanja isporuke ruskih energenata teret su daljnjeg gospodarskog razvoja.

Objavljeni oglasi za posao su rekordni za prvi kvartal ove godine, a ako se potražnja za radnom snagom ovako nastavi, onda možemo biti optimistični u pogledu ove godine. Broj novih objavljenih oglasa raste u svim djelatnostima, a najviše otvorenih natječaja je za zanimanja iz djelatnosti turizam i ugostiteljstvo.

Popuštanje epidemioloških mjera poboljšava potražnju za radnom snagom, posebno u turističko-ugostiteljskom sektoru, maloprodaji i transportu, nakon što su prošle godine ograničenja povezana s koronom usporila gospodarski oporavak.

U prvom kvartalu 2022. potražnja za radnom snagom se povećala u svim županijama u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najviše u gradu Zagrebu i županijama Splitsko-Dalmatinska, Istarska i Primorsko-Goranska.


Broj osoba koje traže posao se smanjio u prvom kvartalu ove godine za 13% u odnosu na isti period prošle godine i za 6% za isti period prije 2 godine, što ne iznenađuje s obzirom da se broj nezaposlenih osoba smanjuje iz godine u godinu.

Nezaposlenost opada kao posljedica popuštanja ekonomskih restrikcija i početak uobičajenog proljetnog zapošljavanja. U ožujku ove godine broj nezaposlenih se smanjio za 5 tisuća na 125 tisuća osoba (na dan 31.03.2022) u odnosu na prethodni mjesec, što je manje nego prije pandemije za isti period. U odnosu na ožujak prošle godine, to je 30 tisuća manje, a u odnosu na ožujak 2020. manja je za samo 18 tisuća. Stopa registrirane nezaposlenosti za veljaču ove godine iznosi 7,8%.


© 2024 Adorio - made withfor