Rad na daljinu

Istraživanje: Top 25 zanimanja koja nude mogućnost rada na daljinu

Udio oglasa koji nude rad na daljinu je trenutačno oko 3 posto. Taj je udio jako nizak, kada se usporedimo s drugim zemljama u Europi i SAD-u. Također, trenutačno više od polovice oglasa za posao koji nude rad na daljinu odnose se na developere odnosno IT sektor.

Oglasi za posao koji nude mogućnost rada od kuće u Hrvatskoj od 2019. godine se udeseterostručio. Taj podatak bi vas naveo na pomisao da poslodavci u Hrvatskoj sve više prihvaćaju rad na daljinu kao (poželjan) način rada.

Međutim, udio oglasa koji nude rad na daljinu je trenutačno oko 3 posto. Taj je udio jako nizak, kada se usporedimo s drugim zemljama u Europi i SAD-u. Također, trenutačno više od polovice oglasa za posao koji nude rad na daljinu se odnose na developere odnosno IT sektor. U grafici ispod možete pratiti prema godinama 25 zanimanja za koja su najčešće objavljeni oglasi za posao koji također nude mogućnost rada na daljinu.  

Broj oglasa za posao

U 2019., u prosjeku je 0,3% oglasa za posao u Hrvatskoj nudilo mogućnost rada na daljinu. Udio objava na kraju je dosegao vrhunac na nešto više od 6% u prosincu 2021., a u 2022. godini bio je u prosjeku na oko 3%.

Za usporedbu sa SAD-om, u prosjeku 2,7% objava oglasa za posao nudilo je mogućnost rada na daljinu u 2019. na Indeedu, koji je najposjećeniji portal za zapošljavanje u SAD-u. U veljači 2022. taj udio se povećao na nešto manje od 10%, a u svibnju je i dalje bio na 9,4%.

Popularnost rada na daljinu je porasla najviše kod zanimanja iz IT sektora i to najviše među programerima koji imaju više radnog iskustva. Zanimljivo je što rad na daljinu nije porastao u istoj mjeri i kod zanimanja koja se također mogu raditi od kuće poput administracije. Ukupni prosjek od 3 posto, osoba koje trenutačno rade na daljinu u Hrvatskoj, prikriva velike razlike koje postoje među djelatnostima. Gotovo 33% oglasa za posao developera u Hrvatskoj u lipnju 2022. nudilo je mogućnost rada na daljinu. Na drugom kraju spektra, imamo djelatnosti koje uopće ne nude rad na daljinu. Nije iznenađujuće da je podjela rada na daljinu između vrsta poslova koja se uglavnom mogu obavljati pred računalima – kodiranje, pisanje i virtualni sastanci – i poslova koji zahtijevaju fizičku interakciju s drugima – poput šišanja, čišćenja ili briga o djeci. U donjoj grafici možete pratiti kako se razvijala popularnost rada na daljinu od 2019. do 2022. godine za 25 zanimanja koja najčešće nude tu mogućnost. 

Udio u %

Ne samo da je trenutačna raspodjela rada na daljinu neravnomjerna po sektorima, već i samo povećanje od 2019. godine. Porast oglasa za posao na daljinu bio je najjači u područjima koja su već prije pandemije oglašavala rad na daljinu po višim stopama. To sugerira da je pandemija potaknula poslodavce da prijeđu na rad na daljinu kada je to bilo najizvedivije ili kada nisu imali drugog izbora. I te promjene su ostale. U proljeće 2020. poslodavci su isprobali promjene u organizaciji rada koje su nekada bile nezamislive. U mnogim slučajevima poremećaji u radu radnika bili su minimalni. U drugim slučajevima, zaposlenici su otkrili da vole raditi od kuće. Često su se ova dva čimbenika kombinirala kako bi dodali zamah nastalom trendu.

Također je važno napomenuti da se rad na daljinu najviše nudi zaposlenicima s više radnog iskustva, a puno manje početnicima. Oglasi za developere su jedan dobar primjer. U posljednjih 6 mjeseci senior developerima se nudi mogućnost rada na daljinu prosječno u 45 posto slučajeva, dok junior developerima se nudi u 32 posto slučajeva.

Međunarodno je rad na daljinu jedan veliki trend na tržištu rada koji bi potencijalno mogao imati različite posljedice - od proširenja raspona zapošljavanja do pružanja zaposlenicima veće fleksibilnosti, čak i do pomicanja geografske koncentracije industrija. Poslodavci koji su manje ograničeni lokacijama svojih radnika, na primjer, u sektorima kao što je razvoj softvera ili marketing, mogu dopustiti zaposlenicima da žive na udaljenim mjestima koja su se prije smatrala nepraktičnim. Ipak, trebamo imati na umu da, iako rad na daljinu može promijeniti tržište rada, ne može se, niti će se svaki posao obavljati od kuće.

U zemljama EU prema EUROSTAT-u je prošle godine u prosjeku 13,4 posto osoba pretežito radilo na daljinu, dok je u Hrvatskoj tek 4,6 posto. Ispod možete vidjeti grafiku EUROSTAT-a s udjelima zaposlenih koji rade na daljinu od 2019. do 2021. godine.

Izvor: EUROSTAT

Istraživanje pokazuje da poslodavci u Hrvatskoj, bez obzira na rast u popularnosti, ne vide rad na daljinu kao dugoročno rješenje za organizaciju rada. Popularnost rada na daljinu raste najviše u IT sektoru među developerima (iako manje među programerima koji su početnici), dok kod drugih zanimanja koja bi se također mogla obavljati od kuće taj trend zaostaje, za sada.

S obzirom na to da Hrvatska nije izolirani otok u svijetu, očekujemo da će dugoročno trendovi utjecati na hrvatsko tržište rada. Kao što su mnogi developeri s većim radnim iskustvom počeli raditi iz Hrvatske za međunarodne kompanije, što sprječava da to isto naprave osobe iz marketinga, ljudskih potencijala, prodaje, administracije, nabave, financija ili korisničke podrške?


Metodologija

Za istraživanje smo prebrojali nove oglase za posao na hrvatskim oglasnim portalima za zapošljavanje, internet stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te stranicama karijera poslodavaca u Hrvatskoj. Vremenski period istraživanja obuhvaća razdoblje od siječnja 2019. do lipnja 2022. godine i 546.759 objavljenih oglasa za posao.


© 2024 Adorio - made withfor