Najpopularniji programski jezici

Istraživanje: Najpopularniji programski jezici u Hrvatskoj

Istražili smo koji se programski jezici i tehnologije najčešće pojavljuju u oglasima za posao i usporedili smo njihovu učestalost s prethodnim godinama kako bismo prepoznali trendove.

Istražili smo koje programske jezike najviše traže poslodavci u Hrvatskoj. Za naše istraživanje analizirali smo programske jezike i tehnologije koje se najčešće pojavljuju u oglasima za posao, odnosno koje programske jezike najviše traže poslodavci i usporedili smo njihovu učestalost s prethodnim godinama kako bismo prepoznali trendove.

Analiza je obuhvatila najpopularnije online oglasne portale za posao i stranice karijera poslodavaca u Hrvatskoj od siječnja 2019. do lipnja 2022. godine. To je 546.759 objavljenih oglasa za posao.

17.064 oglasa se odnose na zanimanja koja su povezana s informatikom poput developera ili sistem administratora. 1.234 oglasa je objavljeno za inženjera elektrotehnike, a 868 oglasa je objavljeno za inženjera strojarstva. To su najčešća zanimanja u kojim se programira.


Evo popisa najpopularnijih programskih jezika i tehnologija u 2022. godini, na temelju oglasa za posao. Popularnost pojedinih programskih jezika i tehnologija se može filtrirati prema broju oglasa i prema broju poslodavaca, kao i prema godinama od 2022. (1.1.-30.6.), 2021., 2020. i 2019.


Ono što nikoga ne bi trebalo šokirati, najpopularniji programski jezici su JavaScript, Python, C# i Java.

Potražnja za gotovo svim programskim tehnologijama je porasla u 2021. godini (kada je većina programskih jezika dosegnula vrhunac potražnje). Na primjer, potražnja za Pythonom je u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu porasla za 139%. Također, Python je najviše narastao u popularnosti od 2019. i sada je popularniji od Jave.

Također, prisutan na popisu je TypeScript, superset JavaScripta. Mnogo je rasprava o tome treba li se TypeScript smatrati cjelovitim programskim jezikom, unatoč njegovoj kontinuiranoj prisutnosti na mnogim rang listama programskih jezika.

Najbrže raste GO, Kotlin, Bash/Shell i Typescript. Iako je broj poslodavaca koji koriste programski jezik GO relativno malen. Drugim riječima, manji broj poslodavaca koristi GO, ali zato jako puno zapošljavaju.

PHP je među programskim jezicima koji su najviše izgubili na popularnosti. Nekada je prema popularnosti je bio na 4. mjestu, odmah iza C#, a sada je jedva među top 10.

JavaScript, Java i Python se, naravno, koriste u brojnim kontekstima, ali vrijedi obratiti pažnju na njihovu upotrebu u visoko specijaliziranim tehnologijama kao što su strojno učenje i umjetna inteligencija. Kako se tehnološka industrija razvija, postoji velika šansa da će tvrtke nastaviti koristiti iste te jezike.

Metodologija

Za istraživanje smo prebrojali nove oglase za posao na hrvatskim oglasnim portalima za zapošljavanje, internet stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te stranicama karijera poslodavaca u Hrvatskoj. Vremenski period istraživanja obuhvaća razdoblje od siječnja 2019. do lipnja 2022. godine i 546.759 objavljenih oglasa za posao.


© 2024 Adorio - made withfor