Plaća Električar


Prosječna plaća

876 EUR

Medijan plaća

850 EUR

Prosječna mjesečna plaća za električara u Hrvatskoj je 876 EUR neto, dok je mjesečni medijan plaće 850 EUR neto. Raspon plaće za električara je u pravilu kod većine ispitanika između 730 EUR i 969 EUR. Procjena plaće se temelji na uzorku koji je prikupljen od 169 korisnika u proteklih 12 mjeseci.

Koliko je prema vama iznos od 876 EUR točan?

Koliko je prema vama iznos od 876 EUR točan?

točan Viša Niža
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Često postavljena pitanja

Prosječna plaća je izračunata koristeći podatke o plaćama od 169 električara koji su podijelili informacije o svojim plaćama. Važno je napomenuti da na prosječnu plaću mogu utjecati godine radnog iskustva, stručna sprema, obrazovanje, grad i ekstremne vrijednosti, kao što su vrlo visoke ili vrlo niske plaće. Za detaljnije informacije o plaći električara, koje obuhvaćaju faktore poput godina radnog iskustva, obrazovanja, županije i ostale parametre, možete koristiti naš besplatni upitnik za uspoređivanje plaće.

Medijan plaće je kao srednji broj u nizu plaća. Zamisli da imamo 9 osoba i svaki od njih zarađuje neku plaću. Ako bismo sve plaće posložili od najmanje do najveće, medijan je ona plaća koja se nalazi točno u sredini tog niza, dakle 5. plaća kad brojimo od najmanje prema najvećoj.

Na primjer, ako imamo ovih 9 plaća: 600 EUR, 700 EUR, 800 EUR, 900 EUR, 1.100 EUR, 1.200 EUR, 1.500 EUR, 2.700 EUR i 3.000 EUR, medijan plaće bio bi 1.100 EUR. To znači da polovica osoba zarađuje manje od 1.100 EUR, a druga polovina zarađuje više od 1.100 EUR.

Medijan plaće često se koristi kao mjera centralne tendencije pri analizi plaća, jer je manje osjetljiv na izuzetke ili ekstremne vrijednosti u usporedbi s aritmetičkom sredinom (prosječnom vrijednošću).

Dakle, medijan je vrijednost koja dijeli skup na dva jednaka dijela, tako da polovina električara ima plaće veće od 850 EUR neto, a druga polovina ima plaće manje od 850 EUR neto.

Korištenje medijana plaće može biti korisno kako bi se dobila bolja predodžba o tome kolika je "uobičajena" plaća u nekoj skupini ili populaciji, a osobito kada postoje velike varijacije u plaćama.

Ne samo dok si bio dijete, već i danas tvoje oči počinju sjati kada vidiš da negdje u daljini bljeskaju svijetla? Voliš rastavljati električne uređaje, samo da bi vidio kako izgleda njihov unutarnji život? Onda je zanat u području elektronike možda upravo za tebe! Kao električar - poznaješ struju, ugrađuješ, održavaš i popravljaš električne sustave i montiraš kabele, svjetla i upravljačke kutije. Radiš uglavnom u području servisa, što znači da se tvoj rad najčešće odvija izravno u domu tvog klijenta. Također na gradilištima i u radionicama, odgovoran si za električne sustave. Tu postavljaš vodove koji se koriste za generiranje, distribuciju i korištenje električne energije. Osim toga, osiguravaš sigurnost za kupce i zaposlenike. Ukoliko si zaposleni u nekoj tvornici, biti ćeš odgovoran za elektroničke uređaje. To znači da montiraš, održavaš i popravljaš korištene strojeve i opremu, te nadgledaš mjerne i kontrolne sustave. Osim toga odgovoran si za razvodne kutije, i po potrebi gradiš električne sustave koje prilagođavaš potrebama tvoje tvrtke.

Električari bi trebali imati dobro tehničko znanje i moraju biti pažljivi i precizni u svom radu. Osim toga, ne smiješ se bojati preuzeti odgovornost za sigurnost svojih zaposlenika ili za tvoju klijentelu. Pri tome se moraš držati sigurnosnih propisa, jer poštovanje prema struji nije važno samo zbog tvog vlastitog zdravlja. Trebaš biti ljubazan prema svojim klijentima, jer će te oni preporučiti drugima, što je u ovome poslu najbolji marketing. Ako imaš posla s visokim naponom, moraš biti slobodan od vrtoglavice i visina, jer ti se koljena ne smiju tresti kada se popneš na stup. Rad u smjenama je također česta pojava u električnoj industriji.

Hard skills
  • Završena škola za električara
  • Tehničko znanje
  • Spremnost za rad u smjenama i montažu
Soft skills
  • Analitičke vještine
  • Spretnost
  • Nemati strah od visina
  • Preciznost

Da biste postali električar, obično vam je potrebno odgovarajuće obrazovanje i stručna priprema. Srednja škola: Prvi korak je završiti srednju školu ili ekvivalentnu kvalifikaciju. Preporučljivo je odabrati tehnički smjer ili stručnu školu povezanu s elektrotehnikom ili elektronikom ako je moguće, jer će vam to pružiti osnovno razumijevanje tehničkih principa. Tehničko obrazovanje: Nakon srednje škole, možete se odlučiti za tehničko obrazovanje u području elektrotehnike. To može uključivati tehničke fakultete, tehničke škole ili programe obuke za električare. Većina programa obuke za električare obuhvaća teorijsku i praktičnu nastavu te vas priprema za rad u električarskom sektoru. Praktično iskustvo: Električari često moraju stjecati praktično iskustvo kroz naukovanje ili praktični rad kako bi razvili vještine potrebne za obavljanje električarskih poslova. Tijekom ovog vremena, radit ćete pod nadzorom iskusnog električara kako biste stekli praktično iskustvo i bolje razumjeli električarske postupke. Certifikacija i dozvole: U nekim zemljama, električari moraju dobiti određene certifikate ili dozvole kako bi legalno radili kao električari. Pravila i zahtjevi za certifikaciju razlikuju se od mjesta do mjesta, pa provjerite lokalne propise kako biste saznali više o tome.

Ukoliko si odrađivao praksu u jednoj tvrtki, te se pokazao kao vrijednim radnikom, postoji velika vjerojatnost zaposlenja u istoj tvrtki. S ovom strukom, možeš se zaposliti svugdje, gdje se rukuje strujom, električnom energijom i strojevima ili otvoriti vlastitu firmu. Električari rade uglavnom u malim i srednjim trgovačkim poduzećima u industriji električnih i građevinskih instalacija. Ako radije radiš u velikoj tvrtki, preporuča se specijalizacija u području električne energije. Time ćeš biti odgovoran za strojeve i elektroniku u velikoj korporaciji.© 2023 Adorio - made withfor Croatia