Plaća Frizer


Prosječna plaća

623 EUR

Medijan plaća

597 EUR

Prosječna mjesečna plaća za frizera u Hrvatskoj je 623 EUR neto, dok je mjesečni medijan plaće 597 EUR neto. Raspon plaće za frizera je u pravilu kod većine ispitanika između 531 EUR i 664 EUR. Procjena plaće se temelji na uzorku koji je prikupljen od 167 korisnika u proteklih 12 mjeseci.

Koliko je prema vama iznos od 623 EUR točan?

Koliko je prema vama iznos od 623 EUR točan?

točan Viša Niža
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Ispunite upitnik i otkrijte kolika je plaća drugih osoba na vašem radnom mjestu prema zanimanju, godinama radnog iskustva, obrazovanju, županiji i drugim parametrima.
Često postavljena pitanja

Prosječna plaća je izračunata koristeći podatke o plaćama od 167 frizera koji su podijelili informacije o svojim plaćama. Važno je napomenuti da na prosječnu plaću mogu utjecati godine radnog iskustva, stručna sprema, obrazovanje, grad i ekstremne vrijednosti, kao što su vrlo visoke ili vrlo niske plaće. Za detaljnije informacije o plaći frizera, koje obuhvaćaju faktore poput godina radnog iskustva, obrazovanja, županije i ostale parametre, možete koristiti naš besplatni upitnik za uspoređivanje plaće.

Medijan plaće je kao srednji broj u nizu plaća. Zamisli da imamo 9 osoba i svaki od njih zarađuje neku plaću. Ako bismo sve plaće posložili od najmanje do najveće, medijan je ona plaća koja se nalazi točno u sredini tog niza, dakle 5. plaća kad brojimo od najmanje prema najvećoj.

Na primjer, ako imamo ovih 9 plaća: 600 EUR, 700 EUR, 800 EUR, 900 EUR, 1.100 EUR, 1.200 EUR, 1.500 EUR, 2.700 EUR i 3.000 EUR, medijan plaće bio bi 1.100 EUR. To znači da polovica osoba zarađuje manje od 1.100 EUR, a druga polovina zarađuje više od 1.100 EUR.

Medijan plaće često se koristi kao mjera centralne tendencije pri analizi plaća, jer je manje osjetljiv na izuzetke ili ekstremne vrijednosti u usporedbi s aritmetičkom sredinom (prosječnom vrijednošću).

Dakle, medijan je vrijednost koja dijeli skup na dva jednaka dijela, tako da polovina frizera ima plaće veće od 597 EUR neto, a druga polovina ima plaće manje od 597 EUR neto.

Korištenje medijana plaće može biti korisno kako bi se dobila bolja predodžba o tome kolika je "uobičajena" plaća u nekoj skupini ili populaciji, a osobito kada postoje velike varijacije u plaćama.

Kao dijete u vrtiću si sigurno napravila koju pletenicu svojim prijateljicama i svojoj barbici promijenila frizuru. Ako si u tome uživala, napravila si prvi korak prema poslu frizera. Biti frizer ne znači samo pranje, šišanje i sušenje kose, svojim klijentima također savjetuješ razne frizure i boje kose koje bi im stajale. U isto vrijeme moraš i odgovoriti njihovim željama i implementirati njihove ideje. Moraš imati hrabrosti reći svoje iskreno mišljenje, ukoliko znaš da njihova željena frizura ne bi odgovarala licu tvog klijenta, jer pouzdan i iskren savjet čini dobrog frizera. Posjet frizeru, velik broj doživljava kao mali wellness, jer si klijenti uzmu par sati vremena, te se osim novog izgleda, vesele i opuštenoj atmosferi. Tome služe masaže glave, tokom pranja kose. Frizeri često dobivaju i ponude za rad na raznim eventima. Jedan od njih je i vjenčanje, kada mladoj možeš uljepšati jedan od najvažnijih trenutaka u životu, tako što ćeš joj napraviti frizuru, te ju našminkati.

Kao frizer, imaš veliku odgovornost u stiliziranju. Ljudi dolaze k tebi da promijene izgled i da se brineš o njima. Potrebna ti je dobra mašta kako bi procijenila koja frizura odgovara kojem tipu. Uostalom, nitko ne želi izgledati gore nakon posjeta frizeru. Tvoj cilj je izgraditi najveću moguću bazu klijenata. Zato su tvoje društvene vještine važne kao i profesionalne vještine. Moraš stvoriti ugodnu atmosferu tako da ti se klijentela stalno vraća. Fizička izdržljivost je nešto što većina njih zaboravi kada razmišlja o ovome poslu. Cijeli dan si na nogama, jer ti većina klijenata sjedi na stolcu. Problemi s leđima nisu neuobičajeni u ovoj profesiji. Komercijalno i logističko znanje važno je za svakodnevni rad. Moraš naručiti, provjeriti zalihe i generirati račune. Odlična prednost je ukoliko imaš i talent za prodaju, jer osim usluge šišanja, možeš prodavati i razne kozmetičke proizvode vezane uz njegu tijela i kose. Na kraju dana, zadovoljstvo kupaca je najvažnija stvar. Ne samo zato što je lijepo dobiti pozitivne povratne informacije, nego i zato što, ne rijetko, zadovoljan gost ostavi napojnicu, koja može podebljati tvoj novčanik.

Hard skills
  • Stručnost u njezi kose i tijela
  • Stručnost u logistici
  • Tehnike šišanja
  • Prodajne vještine
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
Soft skills
  • Društvene vještine
  • Kreativnost
  • Fizička izdržljivost

Da biste postali frizer, obično je potrebno proći kroz odgovarajući program obuke ili školu za frizere. Tijekom obuke, naučit ćete različite tehnike friziranja, bojanja kose i njege kože. Nakon završetka obuke, mnogi frizeri također moraju polagati ispite za dobivanje potrebne licence kako bi legalno obavljali svoj posao.

Dobri frizeri najčešće otvaraju svoje vlastite salone, no kao frizer, nisi ograničen na klasičan posao u salonu. Kao frizer možeš raditi u wellness hotelu ili u filmskim i kazališnim produkcijama. Ukoliko ne želiš imati fiksno radno mjesto, možeš biti i mobilni frizer. Tada ćeš posjećivati svoje kupce kod kuće ili na poslu. Kako društvo postaje sve brže i fleksibilnije, postoje mnogi profesionalci koji daju takvu ponudu. Rad u domovima umirovljenika nudi novi izvor prihoda za frizere. Starije osobe sve više trebaju pomoć u pranju kose i šišanju. Frizersku profesiju, međutim, treba provoditi sa strašću, jer samo rijetki postanu jako bogati.© 2023 Adorio - made withfor Croatia