Agent u posredovanju nekretnina

Posao agent u posredovanju nekretnina

Što radi agent u posredovanju nekretnina?

Od vila do kućica i malih garsonijera, kao agent u posredovanju nekretnina, znaš sve vrste stanovanja, te kako ih predočiti muškarcu ili ženi. Ovisno o tome što tvoji kupci traže, pokazati ćeš im odgovarajuću nekretninu i stvoriti vezu između stanodavca i stanara ili prodavatelja i kupca. Kako bi prodao nekretninu, nekretninama ćeš dodati najbitnije informacije kao što su cijena, lokacija i opremljenost, te budući da kažu da slika govori više od 1000 riječi, uz oglas ćeš dodati i koju sliku. Ukoliko se kupci zainteresiraju za nekretninu, dogovori s njima razgledavanje objekta, te na lokaciji, budi spreman na mnogo pitanja. Često se događa da za nekretninu bude više zainteresiranih, te ćeš onda pomoći prodavatelju oko izbora novog podstanara ili kupca. Nakon uspješno sklopljenog ugovora između prodavatelja i kupca, zaslužio si svoju proviziju. U pravilu, prvi stan nikad nije onaj pravi. Osim ako je nekome stvarno hitno. U ovom uzbudljivom poslu kombiniraš klasičnu uredsku rutinu s putovanjima i kontaktima s kupcima. Ako ti se sviđa raznolikost, te se želiš prebacivati između računala i kupaca, ovaj posao je upravo za tebe.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je položiti stručni ispit koji provodi Hrvatska gospodarska komora prema Programu osposobljavanja za agenta posredovanja u prometu nekretnina


Važni školski predmeti

matematika, hrvatski, engleski, ekonomija

Potrebne vještine agenta u posredovanju nekretnina

Za posao posrednika ne moraš završiti određenu srednju školu ili studij, stoga je važno da sam od sebe imaš neke osobine i preduvjete koji su potrebni. U tvom poslu se susrećeš s mnogo različitih klijenata. Stoga je važno imati dobre komunikacijske, prezentacijske i prodajne vještine. Uvijek zapamti: samo zadovoljan kupac je dobar kupac, zato što ti pozitivne preporuke mogu pomoći da uspostaviš svoje poslovanje i stvoriš ime koje će biti prepoznatljivo. Dobar ugled je vrlo važan u ovoj industriji, kao i marketinške sposobnosti koje će ti također pomoći. Obzirom i na sve veći broj stranih kupaca, engleski jezik je pod obavezan, te bi trebao moći odraditi razgledavanje na engleskom jeziku. Naravno, agenti u posredovanju s nekretninama, trebali bi imati i neka stručna znanja o građevini, zakonima i osiguranju, obzirom da se velik broj pitanja svodi na tu temu. Ključno je da znaš procijeniti koliko stvarno vrijedi neka nekretnine, kako ne bi bio preskup ili ju prodavao ispod cijene.

Hard skills

  • Osnovne znanja o pravu i osiguranju
  • Procjena vrijednosti objekta
  • Marketing
  • Engleski jezik

Soft skills

  • Društvene vještine
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Komunikacijske vještine
  • Prodajni talent

Kakva je budućnost agenta u posredovanju nekretnina?

Kao agent u posredovanju nekretnina prvo ćeš raditi u tvrtki za nekretnine. Kasnije možeš pokrenuti vlastiti posao sa vlastitom tvrtkom. Tada ćeš se morati svugdje oglašavati, te svima davati svoju vizitku, jer će tek tada vlasnici i stanari, kao i kupci i prodavači znati za tebe. Obzirom da je zarada agenta najčešće provizija, trebao bi pokušati privući što više različitih kupaca. Što su zadovoljniji tvoji klijenti, bolje za tebe, jer je u tom poslu najvažnija reklama usmenom predajom, kojom ćeš povećati svoju mrežu kontakata. Kako bi bio dobar agent, moraš se stalno informirati o promjenama u zakonima i porezima. Mjesto rada je također važno, jer ćeš definitivno imati veće šanse prodati nekretninu u većem gradu.


© 2021 Adorio - made within Croatia