Anesteziolog

Posao anesteziolog

Što radi anesteziolog?

Odgovoran si, imaš pregled situacije oko sebe i hladnu glavu u stresnim situacijama? Onda bi posao anesteziologa mogao biti pravi za tebe. Zadatak anesteziologa nije samo slanje pacijenata u zemlju snova tijekom operacije, već i pružanje informacija o narkozama i anesteticima. Davanje umjetnog disanja, također spada u tvoj opis posla. Osim toga, tijekom operacije pratiš vrijednosti tjelesne funkcije, uključujući zasićenje kisikom, krvni tlak i srčanu aktivnost. U jedinicama intenzivne njege, dio si tima za hitnu medicinu i provodiš mjere reanimacije. Ti si pouzdana osoba, savjetnik i spasitelj u jednom.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti poslijediplomski specijalistički studij - Anesteziologija, reanimatologija i intenzivna medicina


Važni školski predmeti

biologija, fizika, kemija, latinski

Potrebne vještine anesteziologa

Anamneza, dijagnoza i medicinska dokumentacija: to je dio uobičajene dnevne rutine za tebe. Kao stručnjak za anestetike, uvijek se baviš tim stvarima. Da bi dobro savladao sve aspekte tvog posla, moraš sa sobom donijeti mnogo znanja. Budući da je i dio tvog posla osloboditi pacijente od straha od operacije i infuzija, trebao bi imati znanje o psihologiji, kao i empatiju. Kako bi odabrao prave lijekove znanje o farmakologiji također je traženo od tebe. Važno je usredotočiti se na osobu koju trenutno pratiš i liječiš, osobito u terapijama lijekovima ili u nadzoru anestezije. Tijekom operacije moraš komunicirati s kirurgom i dokazati svoje vještine timskog rada. Naravno, da ti nikad ne bude dosadno, dio tvog radnog dana je i administrativan, jer svi anestetici i terapije lijekovima moraju biti zabilježeni. Posebno u ovom dijelu tvog posla, tražena je organizacija. U ovoj struci pratiš pacijente prije, tijekom i nakon operacije, što sa sobom nosi veliku odgovornost.

Hard skills

  • Medicinsko znanje
  • Psihologija
  • Farmakologija

Soft skills

  • Odgovornost
  • Dobre motoričke sposobnosti
  • Visoki stupanj koncentracije
  • Timski rad

Kakva je budućnost anesteziologa?

Radiš uglavnom u bolnicama, specijalističkim ordinacijama i domovima zdravlja. Sljedeću generaciju anesteziologa možeš podučavati na sveučilištu ili sudjelovanjem u medicinskim istraživanjima. Obzirom na veliki nedostatak medicinskog osoblja, tvoji izgledi za posao kao specijalizirani liječnik su vrlo dobri. Osim toga, možeš se i dodatno educirati putem tečajeva i daljnjeg obrazovanja te steći dodatne vještine. U medicini se također i tehnologija stalno razvija, te nova saznanja iz istraživanja, mijenjaju metode rada. Stoga daljnje obrazovanje u tom području nije dobrovoljno, nego i obvezno.


© 2021 Adorio - made within Croatia