Arhitekt

Posao arhitekt

Što radi arhitekt?

Ako si se kao klinac igrao s Lego kockicama, i nisi ih samo bez veze gomilao, nego gradio vile i dvorce. Pažljivo razmišljao, gdje će biti koja soba ili koliko katova će imati tvoja zgrada. Poslije kad si igrao Sims-e, te više zanimalo građenje kuće ili trgovačkog centra nego stvaranje obitelji. Ako se prepoznaješ, čini se da mali arhitekt i dalje spava u tebi, jer kao arhitekt razvijaš projekte za razne objekte. Tu je svejedno radi li se o obiteljskoj kući, školskoj ustanovi ili industrijskoj dvorani. Već prilikom planiranja i pokretanja projekta, razmišljaš o energetskoj učinkovitosti, te materijalima potrebnim za izgradnju. Da bi klijenti imali neku sliku tvojih ideja, moraš digitalno izraditi ideju, te u suradnji s dobavljačima i izvođačima radova, izraditi troškovnik. Također dio posla je i stupanje u kontakt s nadzornicima radova. S njima raspravljaš o pravnim okvirima projekta, te prikupljaš potrebne dozvole. Tijekom stvarne izgradnje, provjeravaš i bilježiš napredak i kvalitetu. Vjerojatno ono najbolje u tvom poslu je to što vidiš da tvoje vizije, mogu postati stvarnost.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski/diplomski sveučilišni studij arhitekture ili arhitekture i urbanizma ili krajobrazne arhitekture


Važni školski predmeti

likovna umjetnost, fizika, matematika, informatika, engleski

Potrebne vještine arhitekta

Kao arhitekt ne crtaš samo skicu za kuću, već planiraš svaku pojedinost za kasniju gradnju. To znači da izračunavaš statiku i razmišljaš o pravnim, ekonomskim, biološkim i društvenim uvjetima. Brineš o tome da tvoja zgrada izdrži vremenske uvjete i da se dobro uklopi s okolnim nekretninama, zbog čega je tvoja odgovornost, velika u ovome poslu. Prilikom izrade projekta, ne samo da će ti pomoći tvoja kreativnost, već i tehnički alati i programi koje ćeš moći koristiti. Osim toga, potrebna ti je prostorna imaginacija kako bi mogao procijeniti koji bi raspored prostorija bio najbolji i koje veličine sobe moraju biti. Budući da istovremeno radiš na različitim projektima, moraš biti sposoban fleksibilno razmišljati o više različitih projekata. Još jedan izazov može se naći u željama kupaca. Ne samo da će ti dati grube ideje i želje, nego će ti dati i vremenske rokove, kojih bi se trebao držati. Kao rezultat toga, kako se budeš približavao roku, ponekad ćeš morati raditi i noćne sate, kako bi sve završio na vrijeme. Ti si osobni kontakt za sva pitanja o projektu i trebao bi brzo i kompetentno odgovarati na mailove.

Hard skills

  • Znanje o građevinskim materijalima
  • Statistika i računanje
  • Poznavanje rada na računalu
  • Zakoni o graditeljstvu

Soft skills

  • Kreativnost
  • Prostorna imaginacija
  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Komunikacijske vještine
  • Otpornost na stres

Kakva je budućnost arhitekta?

Svoju budućnost možeš razvijati u smjeru da budeš zaposlenik u uredu za planiranje i arhitekturu ili možeš postati neovisan kao slobodni arhitekt. Budući da moraš studirati arhitekturu, velike su šansu da te netko primijeti na fakultetu, te se odmah zaposliš nakon studija. Građevinska industrija se počela mijenjati, što će sigurno utjecati i na rad arhitekata. Uređaji kao što su hladnjaci, televizori ili klime, spajaju se preko pametnih uređaja, te kroz tu tehnologiju možete upravljati grijanjem tokom zime i kada niste kući. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, grijanje se tijekom zime, može ugodno kontrolirati s posla, a vlasnik kuće dolazi u toplu dnevnu sobu. Kroz energetsku obnovu i održivu gradnju, toplinska izolacija postaje sve bolja i smanjuje potrošnju nafte/plina. Korištenje obnovljivih izvora energije također je sve više u fokusu. Budući da arhitekti žive od svojih djela, trebao bi izgraditi dobar ugled i, u najboljem slučaju, uspostaviti kontakte tijekom studija. Mediji i inovativno razmišljanje također mogu pomoći u pronalaženju novih kupaca, jer ako se tvoj rad spominje u pozitivnim člancima, biti će to dobra reklama za tebe i tvoju tvrtku. U tu svrhu može ti pomoći vlastiti blog.


© 2021 Adorio - made within Croatia