Bloger

Posao bloger

Što radi bloger?

Sadržaj bloga, prije su bili naši dnevnici u kojima smo unosili svoje razmišljanja i mišljenja. No danas imaš priliku svoje mišljenje o različitim temama podijeliti na internetu, pisati komentare ili sažeti prikupljanje informacije, te ih prezentirati na privlačan način. Posebno popularni blogovi među čitateljima su blogovi o modi ili putovanjima. Tvoj sadržaj treba biti kreativan, uređen u obliku teksta, slike, videozapisa ili infografika. Kao rezultat toga, blogeri se često smatraju inovativnom snagom, jer daju značajan doprinos razvoju tradicionalnog i on-line novinarstva. Ako si strastven u nečemu ili s drugim ljudima na internetu, želiš podijelit napredak ili razvoj u tvojem životu, onda bi pisanje bloga moglo biti za tebe. Na taj način možeš razviti sebe i svoj sadržaj putem povratnih informacija i komentara od strane čitatelja. Na primjer, postavljajući pitanja, možeš izgraditi zajednicu koja će te pratiti u pisanju blogova i davati određene savjete.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

nije potrebno


Važni školski predmeti

hrvatski, likovni, engleski

Potrebne vještine blogera

Dobar preduvjet za bloganje jest biti komunikativan i otvoren. Međutim, prije nego što tvoja vlastita sposobnost izražaja ugleda svjetlo dana prilikom pisanja članaka, korisno je poznavati različite online medije i biti u mogućnosti dobro razumjeti aktualne teme. Pomoću računalnih jezika poput CSS-a i HTML-a možeš razumjeti na koji način je, u tehnološkom smislu, strukturiran tvoj blog, što će ti olakšati, čitateljima prilagoditi svoj dizajn teksta na najkreativniji način. Iako svoj blog možeš pokrenuti i bez posebnog znanja o informatici (na primjer kroz Wordpress) osnovno znanje o dizajnu i vještine uređivanja fotografija su vrlo korisne. Ukoliko od bloganja želiš zaraditi novac, onda ti to brzo postaje posao s punim radnim vremenom. Osim pisanja članka, trošiš dosta vremena i na dobar self-marketing kao i umrežavanje s novim kontaktima. Stalna prisutnost je preduvjet da bi aktivno mogao povećavati broj svojih čitatelja na internetu.

Hard skills

  • Napredno znanje rada na računalu
  • Vještine pisanja i čitanja
  • Web dizajn
  • Uređivanje fotografija
  • Jezična kompetencija

Soft skills

  • Kreativnost
  • Organiziranost
  • Self-marketing
  • Komunikativnost
  • Otvorenost

Kakva je budućnost blogera?

Uz uspješan blog i mnoge čitatelje, postoji mogućnost biti prepoznat od strane medija, te onda od pisanja bloga, možeš zaraditi i određeni novac. Uspješni blogeri primaju brojne zahtjeve za reklamiranje i pozivnice za događaje, kojim mogu povećati svoje prihode, a usput i povećati svoju prisutnost na tržištu. Blogeri znaju dobiti proviziju za kupnju proizvoda, stvorenog kao rezultat oglašavanja na njegovom blogu. Jedan od izvora prihoda, mogu biti i plaćeni članci. Osim novca, blogeri koji pišu o zdravlju i ljepoti, često znaju dobiti besplatne uzorke kozmetike ili odjeće, koje za uzvrat moraju spomenuti na svojoj stranici ili ih čitateljima preporučiti kao savjet za ljepotu. Osim toga, pozivi na događaje u visokom društvu nisu neuobičajeni u životu blogerske elite.


© 2023 Adorio - made within Croatia