Cvjećar

Posao cvjećar

Što radi cvjećar?

Branje nekoliko tratinčica na livadi ispred tvoje kuće, odavno ti već nije dovoljno? Najdraže ti je kombinirati nekoliko različitih biljki, te miješati vrste i boje? Onda oslobodi svoju kreativnost, te kao cvjećar kreiraj razne bukete ili biljkama uljepšavaj razne posude sa cvijećem. Tvoje usluge mogu biti tražene za razna događanja poput vjenčanja i krštenja ili čak za tužne prilike poput sprovoda. Zbog savjetovanja i uputa za njegu biljaka, svojim kupcima bi uvijek trebao stajati na raspolaganju. Naravno izrađuješ i cjenike za svoje proizvode, te je zapravo tvoj posao od nabave cvijeća, uređivanja, vezanja i sve do naplate.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, likovni, hrvatski, biologija

Potrebne vještine cvjećara

Kao što je raznoliko cvijeće, trebale bi biti i tvoje ideje za nove aranžmane i vijence. Kreativnost uz spretnost jedna je od najvažnijih osobina cvjećara. Međutim da bi mogao koristiti ove dvije stvari, također ti je potrebna stručnost u području botanike? osobito u pogledu ukrasnog bilja i cvijeća, jer ćeš samo na taj način uspjeti uzgojiti visokokvalitetne biljke koje ćeš moći dobro obraditi i prodati. Da bi u skladištu uvijek imao dovoljno zemlje, dekoracija i posuda, trebao bi imati i znanja u logistici. Budući da određuješ cijenu za svoje proizvode, trebao bi imati i komercijalne vještine, kao i malo prodajnog talenta. Budući da cvjećari nisu samo okruženi zelenilom, već imaju i mnogo kontakata sa svojim kupcima, trebao bi biti uslužan prema kupcima. Uvijek možeš napraviti neke prijedloge, no uvijek bi finalni proizvod trebao odgovarati željama tvog kupca. Za razliku od klasičnog vrtlara, ti uglavnom radiš s manjim biljkama.

Hard skills

  • Stručnost u području biljaka i cvijeća
  • Osnovna znanja logistike
  • Komercijalno znanje
  • Zanatske vještine
  • Stručnost u savjetovanju

Soft skills

  • Kreativnost
  • Spretnost
  • Uslužnost prema kupcima
  • Prodajni talent
  • Oko za estetiku

Kakva je budućnost cvjećara?

Dokaz ljubavi, čestitka, zahvala ili isprika: cvijeće može toliko toga predstavljati, te baš zbog toga, zanimanje cvjećara trebalo bi biti sigurno u budućnosti, obzirom da cvijeće, neobični buketi i aranžmani, ne trebaju samo posebnu skrb, nego i posebno rukovanje. Internet i društvene mreže, nude cvjećarima jednu dobru mogućnost promocije te privlačenje pažnje na sebe.


© 2021 Adorio - made within Croatia