Data scientist

Posao data scientist

Što radi data scientist?

Dobar si u radu s računalima, nemaš strah od brojeva i znaš da Java nije samo otok, nego i programski jezik? Strastven si u analizama i velikim količinama podataka koje moraš logički povezati? Zainteresiran si i za ekonomiju, te nemaš problema svoje analize predstaviti pred publikom? Onda je ova profesija savršena za tebe. Kao Data scientist analiziraš i spajaš velike količine podataka. Koristiš razne metode analiza za izdvajanje informacija i statistika iz brojeva, koje će tvrtkama olakšati poslovanje (broj narudžbi, proizvedenih proizvoda, posjetitelja web-stranice itd.). Ti si posrednik između različitih razina i odjela tvrtke. Rezultate analize "prevedeš" u grafikone i tablice, te ih moraš znati razumljivo predstaviti pojedinim odjelima, kao i top menadžmentu.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti preddiplomski/diplomski studij računarstva, matematike ili srodnog zanimanja


Važni školski predmeti

matematika, statistika, informatika, engleski

Potrebne vještine data scientista

Kao data scientist, kombiniraš različite vještine: trebao bi moći programirati, imati vještine iz matematike i statistike, te razumjeti poslovne odnose i probleme kako bi prikupio prave podatke i napravio važne poveznice. Provoditi ćeš mnogo vremena ispred svog računala. Osim ovih tehničkih vještina, trebao bi donijeti i emocionalnu kompetenciju i vještine pregovaranja. Ne smiješ se bojati ljudi, jer puno vremena provodiš na sastancima sa svojim kolegama, supervizorima i klijentima. Kao "posrednik" moraš prevesti podatke u grafikone i prezentirati svoje rezultate: jednako razumljivo za pojedine odjele kao i za top menadžment. Visoka razina spremnosti na učenje novih analitičkih metoda i otvorenost prema novim alatima za analizu, jasna su prednost. Kako se tehnologija razvija, trebaš "ostati u toku" i, uz svakodnevnu analitiku, čitati relevantne blogove, razmjenjivati mišljenja s kolegama ili sudjelovati na kongresima. Ako kao voditelj tima delegiraš prikupljanje podataka svojim zaposlenicima, moraš uvijek biti u toku. Kao glavni odgovorni, moraš provjeriti jesu li rezultati potpuni, točni i relevantni, a istovremeno, iz vida ne smiješ izgubiti širu sliku.

Hard skills

  • Programiranje
  • Analitičke i matematičke vještine
  • Poduzetnički smisao poslovanja
  • Grafička obrada podataka

Soft skills

  • Radoznalost: spremnost na kontinuirano učenje i obrazovanje
  • Komunikacijske vještine
  • Timski rad
  • Odgovornost i pouzdanost

Kakva je budućnost data scientista?

Kao Data scientist imaš perspektivnu budućnost, te možeš raditi u mnogim različitim industrijama. Podaci se ne prikupljaju samo u velikim tvrtkama kao što su Google i Facebook, nego i u malim poduzećima ili javnim tijelima. Data scientisti su trenutno jako traženi, kako bi pomogli tvrtkama da pravilno koriste prikupljene podatke i steknu opipljiv uvid u svoje poslovanje. Na primjer, u maloprodajnoj industriji, data scientist analizira podatke kojima bi otkrio razlog zbog čega kupci vraćaju proizvode. Tim analizama se može smanjiti broj vraćene robe, te time poboljšati poslovanje tvrtke. U logistici, je njihov posao optimizirati kvalitetu, procese i usluge za prijevoz. Data scientisti koji se bave podacima također rade i u zdravstvenoj industriji: gdje prikupljaju i analiziraju podatke iz elektroničkih zdravstvenih zapisa kako bi pomogli liječnicima u donošenju dijagnostičkih i terapijskih odluka. Jedno je sigurno: kako se sve više tvrtki oslanja na savjete data scientista, ljudi u ovoj profesiji će biti u velikoj potražnji u nadolazećim godinama. Ta velika potražnja pruža ti priliku da stekneš uvid u različite tvrtke, te budeš u pokretu na međunarodnoj razini.


© 2021 Adorio - made within Croatia