Električar

Posao električar

Što radi električar?

Ne samo dok si bio dijete, već i danas tvoje oči počinju sjati kada vidiš da negdje u daljini bljeskaju svijetla? Voliš rastavljati električne uređaje, samo da bi vidio kako izgleda njihov unutarnji život? Onda je zanat u području elektronike možda upravo za tebe! Kao električar - poznaješ struju, ugrađuješ, održavaš i popravljaš električne sustave i montiraš kabele, svjetla i upravljačke kutije. Radiš uglavnom u području servisa, što znači da se tvoj rad najčešće odvija izravno u domu tvog klijenta. Također na gradilištima i u radionicama, odgovoran si za električne sustave. Tu postavljaš vodove koji se koriste za generiranje, distribuciju i korištenje električne energije. Osim toga, osiguravaš sigurnost za kupce i zaposlenike. Ukoliko si zaposleni u nekoj tvornici, biti ćeš odgovoran za elektroničke uređaje. To znači da montiraš, održavaš i popravljaš korištene strojeve i opremu, te nadgledaš mjerne i kontrolne sustave. Osim toga odgovoran si za razvodne kutije, i po potrebi gradiš električne sustave koje prilagođavaš potrebama tvoje tvrtke.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine


Važni školski predmeti

matematika, tehnička kultura, stručno znanje električara

Potrebne vještine električara

Električari bi trebali imati dobro tehničko znanje i moraju biti pažljivi i precizni u svom radu. Osim toga, ne smiješ se bojati preuzeti odgovornost za sigurnost svojih zaposlenika ili za tvoju klijentelu. Pri tome se moraš držati sigurnosnih propisa, jer poštovanje prema struji nije važno samo zbog tvog vlastitog zdravlja. Trebaš biti ljubazan prema svojim klijentima, jer će te oni preporučiti drugima, što je u ovome poslu najbolji marketing. Ako imaš posla s visokim naponom, moraš biti slobodan od vrtoglavice i visina, jer ti se koljena ne smiju tresti kada se popneš na stup. Rad u smjenama je također česta pojava u električnoj industriji.

Hard skills

  • Završena škola za električara
  • Tehničko znanje
  • Spremnost za rad u smjenama i montažu

Soft skills

  • Analitičke vještine
  • Spretnost
  • Nemati strah od visina
  • Preciznost

Kakva je budućnost električara?

Ukoliko si odrađivao praksu u jednoj tvrtki, te se pokazao kao vrijednim radnikom, postoji velika vjerojatnost zaposlenja u istoj tvrtki. S ovom strukom, možeš se zaposliti svugdje, gdje se rukuje strujom, električnom energijom i strojevima ili otvoriti vlastitu firmu. Električari rade uglavnom u malim i srednjim trgovačkim poduzećima u industriji električnih i građevinskih instalacija. Ako radije radiš u velikoj tvrtki, preporuča se specijalizacija u području električne energije. Time ćeš biti odgovoran za strojeve i elektroniku u velikoj korporaciji.


© 2023 Adorio - made within Croatia