Fizioterapeut

Posao fizioterapeut

Što radi fizioterapeut?

Tvoj zadatak je da pomogneš osposobiti osobe s smanjenom pokretljivošću ili pomoći pacijentima smanjiti bolove koje osjećaju. Osim toga, preventivnim mjerama sprječavaš pacijente da izgube svoju mobilnost. Većina ljudi će doći do tebe kroz liječnike koji im propisuje masažu ili terapije. Ovisno o problemu ili želji s kojom pacijent dolazi, razvijaš terapiju koja se temelji na medicinskoj dijagnozi i vlastitom pregledu. Pomažeš pri različitim dijagnozama i rješavaš kardiovaskularne probleme ili nekome da ponovno prohoda. Ponekada koristiš i razne uređaje, koje tvoje rezultate čine bržim i kvalitetnijim. Neke se terapije također održavaju u grupama. Za pacijente ti si motivator, asistent, liječnik, osobni trener i psiholog u jednom.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednju strukovnu školu - obrazovni program: fizioterapeutski tehničar.
fizioterapija se može studirati u okviru preddiplomskog sveučilišnog studija, specijalističkog diplomskog stručnog studija i stručnog studija fizioterapije


Važni školski predmeti

biologija, psihologija, hrvatski, engleski

Potrebne vještine fizioterapeuta

Jesi li ikada masirala/o svog dečka ili djevojku? Tada si primijetio koliko je to iscrpljujuće nakon 10 minuta. Sada si zamisli da to više puta dnevno radiš po sat vremena u komadu, i to još stojeći. To nije jedini razlog zašto je tvoja fizička spremnost vrlo važna u profesiji fizioterapeuta. Neki od tvojih pacijenata će se osloniti na tebe tijekom vježbi i aktivno će trebati tvoju pomoć u izvođenju pokreta. Kada pacijent ima bolove u vratu ili "izvrne" zglob, potrebna ti je i velika količina snage u prstima. Svoje ruke ćeš prisloniti na zahvaćeno područje i ublažiti bol pritiskom i povlačenjem. Za to ti treba mnogo osjećaja, kako ne bi uzrokovao još veću štetu. Stručnost u ljudskoj anatomiji također je preduvjet za rad kao fizioterapeut. Budući da si u vrlo bliskom kontaktu s ljudima, trebao bi imati socijalne vještine i biti u mogućnosti prilagoditi se različitim karakterima ljudi, posebno zato što će neki od tvojih pacijenata imati tragične priče.

Hard skills

  • Anatomija tijela
  • Fizioterapija
  • Elektroterapija
  • Manualna terapija

Soft skills

  • Osjećaj u prstima
  • Fizička spremnost
  • Strpljenje
  • Društvene vještine

Kakva je budućnost fizioterapeuta?

Fizioterapeuti rade u medicinskoj i zdravstvenoj industriji i stoga su primarno zaposleni u bolnicama, specijaliziranim medicinskim poliklinikama i centrima za rehabilitaciju. Osim toga, često se zapošljavaju u spa hotelima, te domovima za starije i nemoćne osobe. U posljednje vrijeme sve više škola i tvrtki poziva fizioterapeute u svoje ustanove/tvrke kako bi demonstrirali vježbe kojima ćete ojačati mišiće, što će smanjiti bol uzrokovanu dugim sjedenjem. Kako stanovništvo stari, te se tehnologije razvijaju, važno je da se stalno školuješ u ovoj struci te nadopunjuješ svoje znanje, kroz razne tečaje ili stručne časopise.


© 2021 Adorio - made within Croatia