Fotograf

Posao fotograf

Što radi fotograf?

Od kad znaš za sebe, na obiteljske odmore si uvijek nosio fotoaparat i izrađivao album nakon što si došao kući? Bilo gdje da ideš, uvijek imaš neke prizore koje moraš slikati, pa to makar učiniš i sa pametnim telefonom! Kada vidiš neko zapanjujuće lice, odmah pomisliš da bi bilo idealno za portret? Zapravo ti je želja, fotoaparatom zabilježiti što više lijepih životnih trenutaka? Onda bi bilo idealno da svoju strast za fotografiranjem pretvoriš u posao. Kao profesionalni fotograf, možeš zaraditi novac kroz mnogo zanimljivih zadataka. Fotografiraj modele za reklamne kampanje, vodi računa o nekoj brošuri turističkog sadržaja ili fotografiraj nekretnine. Naravno postoje i fotografi koje se specijaliziraju samo na jednu područje, kao npr. fotografiranje osoba. Ovisno o području fotografiranja u kojem radiš, tako se razlikuju i mjesta na kojima fotografiraš, te jako puno putuješ. Ukoliko fotografiraš evente, posjetiti ćeš mnogo svečanih dvorana i vjenčanja, a mjesto za slikanje modnih kampanja, biti će stara nekorištena tvornica. Jedno je sigurno: fotografu je svijet uvijek šaren, čak i kada je fotografija crno bijela.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

hrvatski, matematika, fizika, likovna umjetnost

Potrebne vještine fotografa

Fotografija je naporan posao i zahtijeva mnogo tehničkog znanja. Moraš biti u mogućnosti postaviti odgovarajuće svjetlosne efekte i, ovisno o vrsti snimanja, šminkanja i modela za kameru, odabrati pravu pozadinu. Tvoja prostorna imaginacija bi trebala biti dobra i trebaš oko za posebne scene - jer sa standardnim slikama, nećeš započeti uspješnu karijeru. Da bi mogao pravilno koristiti svoje snimke, moraš biti upoznati s tehnikama ispisa i razvijanja slika. Ovisno o tome jesi li fotografirao digitalno ili analogno, proces je drugačiji. Posebno za digitalne slike trebaš ovladati programima za uređivanje slika kao što je Photoshop. Redovita klijentela je prednost bez obzira na tvoju specijalizaciju. Zato je važna orijentiranost i komunikacija prema klijentima, zato što će se oni koji su zadovoljni tvojim poslom vratiti ili preporučiti drugim tvrtkama ili poznanicima.

Hard skills

  • Znanje o fotografiranju i tehnička znanja iz područja optike
  • Poznavanje grafike i tiska
  • Korištenje programa za obradu slika
  • Znanje engleskog jezika

Soft skills

  • Usmjerenost na kupca i uslugu
  • Kreativnost
  • Komunikativnost
  • Prostorna imaginacija

Kakva je budućnost fotografa?

Fotografi su uglavnom zaposleni u foto studijima, PR i reklamnim agencijama ili tvrtkama. Osim toga, imaš priliku biti samostalan. Imati vlastitu web stranicu i snažnu prisutnost u društvenim medijima poput Facebooka poslužit će ti kao portfelj i pomoći će ti stupite u kontakt s klijentima. Budi svjestan da nećeš odmah na početku karijere raditi kampanje za H&M, vjerojatno ćeš prvo fotografirati fotografije za biometrijske putovnice. Kako bi u nekoliko godina stvorio ime toj branši, potreban ti je talent, ambicija i doza sreće. Općenito, tržište rada za fotografe je nepredvidljivo, pa bi bilo dobro da imaš i još jedan stalan posao kako bi na početku imao sigurne prihode. Prikladan posao bi bio u medijskoj ili oglašivačkoj industriji. Kao i kod mnogih kreativnih zanimanja, kontakti su dodatni bonus. Zato je umrežavanje jednako važan dio tvog posla kao i fotografiranje.


© 2021 Adorio - made within Croatia