Frizer

Posao frizer

Što radi frizer?

Kao dijete u vrtiću si sigurno napravila koju pletenicu svojim prijateljicama i svojoj barbici promijenila frizuru. Ako si u tome uživala, napravila si prvi korak prema poslu frizera. Biti frizer ne znači samo pranje, šišanje i sušenje kose, svojim klijentima također savjetuješ razne frizure i boje kose koje bi im stajale. U isto vrijeme moraš i odgovoriti njihovim željama i implementirati njihove ideje. Moraš imati hrabrosti reći svoje iskreno mišljenje, ukoliko znaš da njihova željena frizura ne bi odgovarala licu tvog klijenta, jer pouzdan i iskren savjet čini dobrog frizera. Posjet frizeru, velik broj doživljava kao mali wellness, jer si klijenti uzmu par sati vremena, te se osim novog izgleda, vesele i opuštenoj atmosferi. Tome služe masaže glave, tokom pranja kose. Frizeri često dobivaju i ponude za rad na raznim eventima. Jedan od njih je i vjenčanje, kada mladoj možeš uljepšati jedan od najvažnijih trenutaka u životu, tako što ćeš joj napraviti frizuru, te ju našminkati.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine
obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih


Važni školski predmeti

hrvatski, stručni predmeti frizera

Potrebne vještine frizer

Kao frizer, imaš veliku odgovornost u stiliziranju. Ljudi dolaze k tebi da promijene izgled i da se brineš o njima. Potrebna ti je dobra mašta kako bi procijenila koja frizura odgovara kojem tipu. Uostalom, nitko ne želi izgledati gore nakon posjeta frizeru. Tvoj cilj je izgraditi najveću moguću bazu klijenata. Zato su tvoje društvene vještine važne kao i profesionalne vještine. Moraš stvoriti ugodnu atmosferu tako da ti se klijentela stalno vraća. Fizička izdržljivost je nešto što većina njih zaboravi kada razmišlja o ovome poslu. Cijeli dan si na nogama, jer ti većina klijenata sjedi na stolcu. Problemi s leđima nisu neuobičajeni u ovoj profesiji. Komercijalno i logističko znanje važno je za svakodnevni rad. Moraš naručiti, provjeriti zalihe i generirati račune. Odlična prednost je ukoliko imaš i talent za prodaju, jer osim usluge šišanja, možeš prodavati i razne kozmetičke proizvode vezane uz njegu tijela i kose. Na kraju dana, zadovoljstvo kupaca je najvažnija stvar. Ne samo zato što je lijepo dobiti pozitivne povratne informacije, nego i zato što, ne rijetko, zadovoljan gost ostavi napojnicu, koja može podebljati tvoj novčanik.

Hard skills

  • Stručnost u njezi kose i tijela
  • Stručnost u logistici
  • Tehnike šišanja
  • Prodajne vještine
  • Usmjerenost na kupca i uslugu

Soft skills

  • Društvene vještine
  • Kreativnost
  • Fizička izdržljivost

Kakva je budućnost frizer?

Dobri frizeri najčešće otvaraju svoje vlastite salone, no kao frizer, nisi ograničen na klasičan posao u salonu. Kao frizer možeš raditi u wellness hotelu ili u filmskim i kazališnim produkcijama. Ukoliko ne želiš imati fiksno radno mjesto, možeš biti i mobilni frizer. Tada ćeš posjećivati svoje kupce kod kuće ili na poslu. Kako društvo postaje sve brže i fleksibilnije, postoje mnogi profesionalci koji daju takvu ponudu. Rad u domovima umirovljenika nudi novi izvor prihoda za frizere. Starije osobe sve više trebaju pomoć u pranju kose i šišanju. Frizersku profesiju, međutim, treba provoditi sa strašću, jer samo rijetki postanu jako bogati.


© 2021 Adorio - made within Croatia