Glazbenik

Posao glazbenik

Što radi glazbenik?

Za svakoga tko voli svirati i svojim hobijem želi zaraditi novac, posao glazbenika je savršen. Nažalost, postati profesionalni glazbenik i nije tako lako kako što si zamišljaš, jer iza toga stoji puno vježbanja, obrazovanja, discipline i stjenovit put, do trenutka kada možeš živjeti od toga. Budući da ti je za to potrebno redovito nastupanje, na početku karijere mnogi glazbenici rade i sekundarne poslove, kao što su na primjer glazbene instrukcije. Neki glazbenici nastupaju sami, neki imaju bend, sviraju u ansamblu ili čak u orkestru. Pjevači se mogu opredijeliti na razne vrste glazbe koje izvode: opera, zabavna glazba narodna, rock ili slično. Skladatelji koristeći se znanjima i zakonitostima ritma, harmonije, melodije i tonske strukture skladaju različite vrste glazbenih djela. Puno vremena provoditi ćeš vježbajući, usavršavajući tehnike sviranja, pjevanja ili dirigiranja kao i na planiranje, organizaciju i izvedbu nastupa. Ovisno o tome za koju varijantu se odlučiš, razlikovati će se tvoje mogućnosti nastupanja, kao i plaća.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti srednje umjetničko obrazovanje u trajanju od četiri godine. Na visokoškolskoj razini moguće je upisati preddiplomski studij crkvene glazbe/studij glazbene pedagogije/studij glazbene teorije/teorije glazbe te diplomski sveučilišni studij različitih usmjerenja (instrumenata). Značajan broj glazbenika svoja znanja i vještine nije stjecao kroz formalno obrazovanje, već uključivanjem u različita kulturno umjetnička društva, zborove, kod privatnih učitelja i sl.


Važni školski predmeti

glazbeni, likovni, hrvatski, engleski

Potrebne vještine glazbenika

Ovisno o tome nastupaš li sam ili u grupi, moraš se moći prilagoditi drugim glazbenicima. Pogotovo u bendu, važno je da se slažeš s drugima, obzirom da ćete puno vremena provoditi zajedno. Kao glazbenik trebao bi svakodnevno marljivo vježbati, te se stalno baviti vlastitom glazbom. Važno je da si dosljedan, ambiciozan i da imaš potrebnu radnu disciplinu. Trebao bi znati prihvatiti i kritiku, jer se tvoja glazba, neće svima svidjeti. Dugoročna zaposlenost je u ovoj industriji rijetka, pa je većina glazbenika samozaposlena, te kao takav, radiš od angažmana do angažmana. Ovisno o tvojoj popularnosti, ovisiti će i tvoja zarada. S toga je važno da što prije stekneš ime u glazbenoj industriji i upoznaš kontakte koji će te promovirati i preporučiti dalje.

Hard skills

  • Stručno znanje o glazbi

Soft skills

  • Dobar izražaj u govoru i pismu
  • Empatija
  • Disciplina
  • Osobni marketing
  • Nezavisnost
  • Samopouzdanje
  • Vještine učenja i pamćenja
  • Izdržljivost
  • Izvrstan sluh

Kakva je budućnost glazbenika?

Glazba je uvijek pratila ljude i jedan je od najpopularnijih oblika zabave, te gledajući na to s jedne strane, glazbena industrija, je sigurna industrija. No gledajući s druge strane, sve je teže zaraditi od glazbe, obzirom na ilegalno skidanje pjesama s interneta. Osim toga tržište je nevjerojatno veliko, te je konkurencija vrlo jaka. Ako stvarno želiš biti uspješan, moraš naporno raditi kako bi stvorio neko ime za sebe. Na početku karijere, je jako bitno imati i neki posao, koji će ti osiguravati financijsku neovisnost, ne krene li ti glazbena karijera prema planovima.


© 2021 Adorio - made within Croatia