Haker

Posao haker

Što radi haker?

Danas je sigurnost na internetu postala važnija nego ikad: svaka tvrtka i gotovo svaki pojedinac sada ima neku vlastitu internetsku prisutnost, privatne fotografije pohranjene na Dropboxu, osjetljive podatke u pristigloj pošti ili online bankovni račun s bezbroj važnih informacija. Naš cijeli svijet je sada digitalno umrežen. Upravo iz tog razloga, postaje sve važnije, od krađe i manipulacije, zaštititi podatke koji cirkuliraju na internetu. Hakeri koji rade na dobroj strani imaju za cilj zaštititi pojedince i tvrtke od takvih napada. Kako bi se to osiguralo, jedan od tvojih zadataka je identificirati moguće ranjivosti, te zakrpati postojeće. Kao haker trebaš prije svega znanje u području IT sigurnosti, koje možeš najbolje steći na studiju IT sigurnosti. S potrebnim znanjem i dovoljno stručne prakse, imaš širom otvorena vrata ka zaposlenju.

Muškarci

Žene


Obrazovanje

potrebno je završiti diplomski studij informatičkog usmjerenja


Važni školski predmeti

informatika, matematika

Potrebne vještine hakera

Ako se odlučiš postati haker, vrlo je važno da znaš na kojoj si strani zakona. Ako odabereš "dobru stranu", možeš, na primjer, steći uporište u IT industriji sigurnosti i pomoći tvrtki u zaštiti od hakerskih napada. Visoki osjećaj odgovornosti i odanosti onima za koje radiš je stoga još važniji, jer je njima od krucijalne važnosti da se mogu osloniti na tebe. Da bi bio uspješan haker, trebao bi biti dobro upoznat s različitim operativnim sustavima i programskim jezicima, znati kako izgraditi analize ranjivosti i rizika, te provoditi testove sigurnosti. Važno je da budeš oprezan, da imaš puno strpljenja ako odmah ne pronađeš slabu točku, imaš logičko-analitičko razmišljanje, tehničko razumijevanje i točnost. Osim toga, trebaš dobro poznavati engleski jezik, jer su sve važne informacije zapisane na ovome jeziku, te se sve naredbe također upisuju na engleskom jeziku.

Hard skills

  • Vrlo dobre računalne vještine i znanje u IT sigurnost
  • Znanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • Dobro poznavanje raznih operacijskih sustava (Windows, Linux), programskih jezika (c, pyton), IT- sigurnosni sustavi (Firewalls, Intrusion Detection System)

Soft skills

  • Logičko-analitičko razmišljanje
  • Tehničko razumijevanje
  • Odgovornost
  • Lojalnost
  • Točnost

Kakva je budućnost hakera?

Kao haker, tvoje buduće perspektive su prilično dobre, jer je to brzorastuća industrija koja će se sve više koristiti u budućnosti. Sve više tvrtki želi zaštititi svoju digitalnu infrastrukturu i angažirati IT sigurnosna poduzeća koja zapošljavaju profesionalne hakere, kako bi provjerili svoje web stranice i programe. Budući da se tendencija rada sa strojevima i spremanje podataka u mrežu povećava, može se očekivati da će te vještine biti u velikoj potražnji u budućnosti. Nacionalna sigurnost također sve više surađuje s hakerima, budući da je sve više nacionalnih banaka ili zračnih luka mete napada, što može uzrokovati katastrofalne posljedice. Spremnost na razvijanje i stalno učenje je stoga vrlo bitno za uspjeh u karijeri hakera, jer se ova profesija stalno razvija, te uvijek moraš biti u toku.


© 2023 Adorio - made within Croatia